Kolik budou stát uprchlíci? Německo zveřejnilo neuvěřitelná čísla

Podle některých odhadů by jen letos mělo do Německa dorazit asi 1,2 milionu uprchlíků. Německá asociace měst před několika dny vydala zprávu, která se zabývá vyčíslením nákladů, které budou potřeba k jejich zabezpečení. A tato suma je pravdu obrovská.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud nedojde k razantnímu omezení počtu uprchlíků směřujících do Německa, bude podle Asociace německých měst potřeba až 16 miliard eur, aby se jednotlivá města dokázala o přidělené migranty postarat.

To je mnohem více, než kolik města na vypořádání se s krizí dostala. Uvádí to server thelocal.de s odkazem na zprávu asociace.

Zpráva také říká, že pokud by do Německa přišlo 500 tisíc uprchlíků, náklady by činily 7 miliard eur, v případě nových odhadů mluvících o 1,2 milionu migrantů už by to bylo o 9 miliard více.

Kancléřka Angela Merkelová místním vládám zatím slíbila pouze 5,5 miliardy eur z federálních fondů. Každá z 16 spolkových zemí má dostat měsíčně na jednoho uprchlíka 670 eur. Asociace měst ale poukazuje, že nebylo nastavenou žádné pravidlo, podle kterého by měly být peníze místním orgánům distribuovány.

Státy se tak podle generálního manažera asociace Stephana Articuse musí dohodnout na „transparentním a celostátním procesu", podle kterého budou federální finance přerozděleny.

Dodal, že náklady na jednoho uprchlíka budou pravděpodobně měsíčně asi 1000 eur, požaduje proto, aby původně určená suma vzrostla o 300 eur.

Témata: EUR | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky