Rychlost na dálnicích se zvýší i přes odpor ministra dopravy

Poslanecká sněmovna dnes hlasovala o zvýšení maximální povolené rychlosti na vybraných úsecích českých dálnic. Návrh nakonec schválila, mnozí poslanci i ministr dopravy Dan Ťok ale mají výhrady.

Ilustrační fotografie
reklama

Sněmovna schválila návrh, podle kterého se na vybraných úsecích českých dálnic bude jezdit o 20 kilometrů za hodinu rychleji. Změna se bude týkat vybraných rovných úseků dálnic. Před hlasováním to přitom vypadalo, že návrh neprojde. Ozývaly se vůči němu výrazně kritické hlasy.

Jeden z nich patřil i samotnému ministru dopravy. „Nejen naše dálnice (možná ani řidiči) nejsou připraveny na rychlost 150 km/hod. Proto budu dnes při třetím čtení k tomuto návrhu proti," uvedl ve středu ráno na Twitteru Dan Ťok.

Jeho kolegové však podobná varování nebrali vážně a na změnu rychlosti přikývli. Schválení návrhu pak oslavili vítězoslavným pokřikem. Zákon však ještě musí schválit Senát a potvrdit prezident Miloš Zeman.

Řidiče na silnicích čekají také další změny. Místo 90 kilometrů na některých úsecích budou moci jezdit rychlostí 110 kilometrů za hodinu.

Témata: dálnice | auta | doprava

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky