Norská sociálka opět v akci. Barnevern bere i švédské děti

Do Norska se každý rok stěhuje stále více švédských rodin za účelem získání dobře placené práce. Každý rok ale norská sociální služba Barnevernet zvyšuje počet pěstounských domovů a stále více švédským rodinám odebírá děti. Poukázal na to pro EuroZprávy.cz lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se ptá: Opravdu jsou seveřané tak špatnými rodiči nebo si úředníci norské sociálky jen zasedli na cizince?

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
reklama

V první řadě bych rád zdůraznil, že nejde o žádný aprílový vtip. Alergie Švédů na Norsko a jejich sociální systém je v médiích velmi viditelná. Desítky reportáží, článků a tisíce blogů varujících „chudší" Švédy před prací v Norsku se bohužel staly běžnou součástí švédské společnosti.

I švédští rodiče jsou falešně obviňováni z věcí, které nikdy neudělali a nemají možnost své děti vídat. Důvody odebrání jsou často bizarní, tak jako v kauze dětí Evy Michalákové. Z těch, které mám k dispozici, jsou to často upozornění učitelek ve škole a školce nebo od sousedů. Proto se švédští rodiče, kterým odebrali v Norsku děti, rozhodli spojit a bojovat proti norskému Barnevernetu společně.

Situaci mají jako přes kopírák stejnou jako paní Michaláková. Když je jim to umožněno, vídají své ratolesti pouze pod dohledem a vzácně je to více než 2 hodiny 2x ročně. Ve většině případů (6 z 10 rodin) děti z jedné rodiny jsou odděleny a poslány do různých pěstounských domovů nebo institucí. Dětem není dovoleno mluvit švédsky u svých pěstounů, ve škole nebo při návštěvě svých rodičů. Dětem není dovoleno učit se o své vlastní kultuře, nesmí se vídat se svými prarodiči ani širší rodinou.

Filmů z odebírání dětí přibývá

Děti jsou traumatizovány už způsobem, jakým je Barnevernet odnáší z rodin bez jakékoliv účinné pomoci. Sociální úřady řeší vše přes policii. V poslední době se však řada rodičů rozhodla říci ne tamnímu systému a nepodrobit se jeho diktátu. Umisťují videa na sociální sítě a volají po tvrdé odvetě švédských úřadů.

Ty už opakovaně upozornily na to, že Barnevernet vydává falešné psychiatrické diagnózy na rodiče i děti, vyhrožuje rodičům i dětem, aby mlčeli o tom, jak instituce poškozuje rodinu. Barnevernet zneužívá děti a rodiče, způsobuje dlouhodobé psychické trauma členům rodiny. Vydává děti na otevřený trh, kde jim hledá nové pěstounské domovy v komunitě. Tímto odvětvím zvaným Barnevernet, proteče ročně přes 4 miliardy norských korun.

Švédové také upozorňují na to, že pěstounské domovy jsou velmi dobře placeny za přijetí dítěte a v mnoha případech dochází k sexuálnímu zneužívání nebo bití ze strany pěstounů, což je Barnevernetem přehlíženo, když se dítě obrátí o pomoc.

V mnoha případech jsou odebíráni přímo novorozenci matkám z porodního sálu, bez jakéhokoli vysvětlení a bez toho, že by Barnevernet rodiče předtím nějak vyšetřoval a zjišťoval jejich schopnost být rodiči. Stačí k tomu jen fakt, že matka je neslyšící a tak nebude moci v případě brekotu dítěte v noci k němu vstávat. Švédští rodiče také přišli s tvrzením, že v mnoha případech je jim řečeno, aby se již novorozence nepokoušeli získat zpět a mají jej považovat za nenarozené.

Když se rodiče přihlásí o navrácení dětí u soudu, soudci neberou v úvahu důkazy předkládané rodiči o nepravdivosti tvrzení Barnevernetu. Pokud jsou dovoleni svědci, je jim zřídkakdy dovoleno mluvit více než 10-20 minut, pokud je však svědek povolán Barnevernetem, je mu dovoleno mluvit, jak dlouho úřad uzná za vhodné, i hodinu a více. Nejsou respektovány konvence o lidských právech a většina rodin své případy prohrává.

Švédští rodiče i politici chtějí změnu

V prohlášení švédských rodičů adresovaném evropským a švédským politikům se uvádí:

Toto se musí změnit! Potřebujume zahájit kroky proti Barnevernetu! Pomozte nám s tímto bojem o navrácení švédských dětí do jejich švédských rodin! Norsku by nemělo být dovoleno brát děti cizích národností a dělat z nich Nory! Norsku by nemělo být dovoleno zneužívat švédské děti a nemělo by mu být dovoleno dávat švédské děti na adopci do norských domovů! My jako švédští rodiče se svými dětmi, které nám unesl Barnevernet, vyzýváme EU a naši zemi Švédsko, aby naše děti přivedli zpátky do Švédska! Naléhavě vyzýváme EU a Švédsko, aby se postavili proti zneužívání dětí pod záminkou "péče" norského Barnevernetu!

Mnoho rodičů se neodvažuje se svým případem přijít a veřejně o něm mluvit o tom, co se jim stalo, jelikož je jim ze strany Barnevernetu vyhrožováno, aby mlčeli. Mnoho z nich se již po letech tlaku a bolesti vzdalo. Několik z nás se odvážilo jít na veřejnost, ale my, kteří jsme se odvážili podepsat tuto výzvu a jít na veřejnost se svými jmény, mluvíme i za tu stovku švédských rodin, které jsou umlčeny a nenašly zatím dost odvahy tak učinit. Toto již není individuální případ, ale přechází to v pronásledování rodin úřadem a my toto změníme - nikdy se nevzdáme!

Až Vám tedy bude paní ministryně Marksová tvrdit o tom, že něco v rodině Michalákové nebylo v pořádku, vzpomeňte si na tento článek. Pravda se nedá vyměnit za peníze z Norských fondů ani za tuny lososů. Norové často ve svých rozhodnutích chybují a o tom jsem stále více přesvědčen.

Tomáš Zdechovský

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky