Europoslanec se pustil do Marksové kvůli invalidům. Utracené miliardy nepřinesly žádný výsledek

Ministerstvo práce a sociálních věcí utratilo v letech 2010-2015 celkem 22,4 miliard korun na podporu zaměstnanosti lidí s postižením. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského ale investice nepřinesla kýžený efekt, respektive nepřinesla skoro žádný.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle europoslance za vším stál chvályhodný nápad, neboť handicapovaní lidé shánějí práci mnohem hůře než zdravá část populace a nikdo nepochybuje, že je třeba jím pomoci. Množství vynaložených prostředků bylo prý taktéž úctyhodné, o výsledku se to ale už říct nedá.

Podpora zařazení handicapovaných lidí do pracovního procesu byla totiž podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ve skutečnosti jen okrajová. "Není proto divu, že podíl uchazečů o práci z řad OZP se nesnížil. Lidé s postižením se lepšího uplatnění nedočkali, což ale ministerstvu vůbec nevadí, nebo alespoň donedávna vůbec nevadilo. Jak by taky mohlo, když koncepce ani neměla žádné měřitelné cíle, že? Pět let a nikdo si toho zřejmě ani nevšiml. Až nyní, dva roky poté, upozornil na tuto skutečnost NKÚ," upozornil EuroZprávy.cz Zdechovský.

Realizovat projekt podpory zaměstnanosti OZP bez konkrétních cílů a promyšlené koncepce považuje za odvážný, originální a novátorský přístup. "Schopnost vyhazovat peníze z okna na projekty, které nepřinášejí žádné prokazatelné zlepšení už o něco méně. V disciplíně utrácení za zbytečnosti by totiž MPSV určitě dokázalo najít velmi silnou konkurenci. Jedno se ale musí nechat. Politika MPSV dokáže vzbudit zasloužený údiv i obdiv," tvrdí europoslanec.

Zamýšlí se proto, proč nikoho na ministerstvu nenapadlo vyhodnotit, zda program na podporu zaměstnanosti OZP lidem opravdu pomohl? Vysvětlení podle něj může být jednodušší, než si myslíme. "MPSV nejspíše vůbec nehledí na výsledky, protože ze všeho nedůležitější jsou dobré úmysly. A ty je potřeba ocenit vždy, ať to stojí cokoliv, nebo ne?" uzavřel Zdechovský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky