Rusko v Pobaltí? Češi půjdou do maskáčů, naznačil Stropnický

Ministerstvo obrany plánuje, že po deseti letech od zrušení branné povinnosti by čeští muži i ženy mohli opět projít přes odvodové komise. Počítá s tím připravovaná novela. Branná povinnost je daná ústavou, potřebujeme jen nástroj, jak ji realizovat, brání ministr Martin Stropnický svůj návrh.

Martin Stropnický
reklama

„Branná povinnost zde existuje už od dob Marie Terezie. Platí pro všechny od 18 do 60 let, od toku 2004 se navíc týká i žen," vysvětloval pro DVTV Stropnický, podle kterého tohle nic neobvyklého. „Novinkou je odvod. Existuje zde branná povinnost, ale neexistuje nástroj, jak ji realizovat. Proto potřebujeme registraci. Abychom viděli, kolik lidí je schopno vytvořit zálohy," uvedl ministr obrany.

Pokud by novela zákona byla schválena, v praxi by to znamenalo, že všichni občané od 18 do 60 by se museli dostavit před komisi, která by zkoumala jejich zdravotní způsobilost. „Pokud bude vyhovovat, dotyčný bude evidován. Samozřejmě ale může uvést i další překážky, které by mu bránili, jako třeba náboženské přesvědčení, svědomí nebo péče o nezletilou osobu," řekl Stropnický s tím, pokud člověk nic takového neuvede, bude evidován.

„To pořád nic neznamená. Existuje zde možnost povolání na tříměsíční cvičení. Ale to jen v případě, když vláda vyhodnotí bezpečnostní kontext jako rizikový. A i to vychází z profesních předpokladů. Například ženy by se mohli uplatnit ve zdravotnictví, jako kuchařky nebo řidičky," uvedl ministr a dodal, že by se mělo jednat o jakýsi předstupeň před reálným nebezpečím. Dnes tato situace podle něj ještě nenastala.

„Budu trošku fabuloval, ale pro mě by ta riziková situace nastala třeba ve chvíli, kdy by se Rusko dopouštělo vojenského dobrodružství v Pobaltí," dodal ministr s tím, že nemůže mluvit za celou vládu. Pokud by taková situace nenastala, odvedenci by zůstali pouze zařazeni v evidenci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky