Sankce proti Rusku nepomohly, tvrdí lidovci a mají tento plán

V posledních měsících a týdnech byly v důsledku ukrajinské krize uvaleny sankce nejdříve na vybrané ruské představitele a poté sankce dopadající na celé hospodářské sektory. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) však nebyly dostatečně citelné.

Ilustrační fotografie
reklama

„Dotčeným ruským představitelům nic nebránilo ovládat firmy registrované v EU z Ruska, a používat jejich peníze pro osobní zájmy. Tradiční sektorové sankce přinesly nemalé množství nechtěných vedlejších efektů. Tento způsob uvalování sankcí proto nepovažuji za šťastný. Dají se velmi snadno obejít a vytvářejí také značné vedlejší ztráty," říká v tiskové zprávě europoslanec.

Jako alternativu předkládá Zdechovský tzv. chytré sankce, jejichž fungování popisuje následovně: „Tyto chytré sankce by spočívaly v povinném rozkrytí vlastnické struktury příjemců veřejných peněz. Jakmile se firma odkryje, hned vyjde najevo, které konkrétní osoby ji vlastní. Zároveň lze snadno posoudit, zda je vhodné, aby dostávala veřejné peníze, zvláště pokud ji ovládají nežádoucí osoby."

Tomáš Zdechovský 21. srpna položil dotaz Evropské komisi jakým způsobem kontroluje peníze evropských daňových poplatníků nejsou poskytovány firmám vlastněných sankcionovanými osobami.

„Nechci laciná gesta, žádám konkrétní činy, pokud nedostanu uspokojivou odpověď, podám vlastní návrh zmíněných chytrých sankcí," nechal se slyšet lidovecký europoslanec.

„Tímto chytrým řešením by se nejen zvýšila efektivita současných sankcí, ale zároveň by se přesně a účinně ťalo do živého bez zbytečných vedlejších důsledků," vyzdvihuje Zdechovský výhody tohoto návrhu, který vypracoval spolu s týmem českých a evropských právníků v čele s Ondřejem Vondráčkem.

Témata: ekonomika | Rusko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky