Konec podfuků s nemovitostmi? Realitky konečně dostanou pravidla

Podnikání realitních kanceláří v Česku nemá pravidla ani meze. Makléřem se může stát každý, trhu vládnou zákony džungle. Spotřebitelé i renomé solidních realitek kvůli tomu dostávají na frak. Teď mají roky bez pravidel skončit.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Počet realitních makléřů v Česku atakuje dvacetitisícovou hranici. V přepočtu na počet obyvatel patříme v Evropě ke špičce. Na rozdíl od většiny evropských zemí u nás taky není podnikání realitních kanceláří a makléřů nijak regulováno. Výsledek? Soudcům se na stolech kupí stohy sporů mezi klienty a makléři.

Neprofesionální přístup, neoprávněné zadržování a zpronevěra peněz klientů, klamání klienta – třeba tím, že mu nastrčí falešného „vážného zájemce“ o nemovitost, zprostředkování podmíní podpisem exkluzivní smlouvy, po kterém ale „vážný zájemce“ přestane jevit vážný zájem. To je jen malý výčet problémů, se kterými se lidé setkávají, když využijí služeb realitního makléře.  Poškozuje to spotřebitele a i důvěru v realitní kanceláře jako celek – bity jsou na tom ty kvalitní a slušné.

Změnit by to měl nový zákon. Ministerstvo pro místní rozvoj ho chystá už roky. Teď štafetu převzala ministryně Věra Jourová, která nechala připravit dotazník pro spotřebitele i realitní zprostředkovatele – chce z něj zjistit, co obě strany skutečně tíží a pálí, a při přípravě zákona se tím nechat inspirovat.

Smyslem nového zákona je ochránit kupující, prodávající i solidní realitní kanceláře a makléře. Vybíráme to základní z jeho pravděpodobných kontur. Co z toho byste uvítali, čeho je nejvíc třeba? A co se vám naopak zdá jako krok vedle?

Jasná kvalifikace a registr

Dnes může být realitním makléřem každý. Práh vstupu do oboru je hodně nízký: stačí dosáhnout osmnácti let, mít čistý trestní rejstřík a obstarat si živnostenský list - volnou živnost. Nově by měl vzniknout veřejný registr realitních zprostředkovatelů. Aby mohli profesi vykonávat, měli by doložit odbornou způsobilost – museli by tedy dosáhnout určitého vzdělání nebo složit zkoušku odbornosti.

Povinné pojištění odpovědnosti

Pro řadu profesí vyplývá povinnost uzavřít pojistku pro případ odpovědnosti za škodu přímo ze zákona. Platí to pro advokáty, notáře, daňové poradce, insolvenční správce nebo poskytovatele zdravotní či sociální péče. Smysl je jasný: ochrana klientů, kteří by mohli být od člověka vykonávajícího natolik odbornou profesi poškozeni. Pro realitní makléře a zprostředkovatele zatím nic podobného neplatí. Nový zákon by to mohl změnit.

Peníze klientů nepůjdou ke dnu s firmou

A další potíž. Zaplatíte realitce zálohu za nemovitost. A peníze putují na stejný účet, který kancelář zároveň využívá pro svůj provoz. Když se dostane do trablů a zkrachuje, vaše peníze jsou ke dnu s ní. Chystaný zákon proto počítá s oddělenou správou finančních prostředků klientů od provozních financí realitní kanceláře. Když bude realitka vybírat od klientů peníze a neuloží je v notářské, advokátní nebo bankovní úschovně – což je ostatně pojistka, kterou můžete využít už dnes – bude je muset vést na odděleném firemním účtu.

Jasnější pravidla pro nabízení nemovitostí

Konkurenční boj je tvrdý a realitní makléři nezřídka sahají k nefér metodám. Nabízejí k prodeji nemovitost bez souhlasu majitele, ponechávají v nabídce dávno prodané domy a byty nebo klientům prezentují zcela fiktivní nabídku – aby navodili dojem, že mají široké portfolio. Nový zákon chce proto zavést pravidla pro přijímání zakázek do nabídky realitek – kupříkladu by měly mít zajištěný jasný mandát od majitele nemovitosti. 

OČIMA ODBORNÍKA
  
Přitvrdit!

Závěrem nabízíme pohled člověka, který zná problémy realitního trhu z blízka. Vladimír Zuzák, někdejší obchodní ředitel a ředitel pro finanční služby v developerské společnosti Finep, dnes vede vlastní poradenskou společnost Home Institute.  

„Regulace realitního trhu je nezbytná, současný stav je pro kupujícího nejen matoucí, ale přímo nebezpečný. Obávám se, že současný návrh zákona není dostatečný, byl bych pro poměrně přísnou regulaci,“ komentuje Vladimír Zuzák.

Realitní makléř by podle něj měl mít aspoň maturitu, získat praxi a být zaučen, než dostane na starosti vlastní klienty. „Nezávislá instituce by měla zajišťovat testy, které by prověřovaly orientaci realitního makléře v problematice realit. Není možné svěřit testy samotným realitkám,“ míní Vladimír Zuzák. Rozhodně by se podle něj také nemělo jednat o volnou živnost.

Velmi důležitá je podle něj plánovaná ochrana finančních prostředků svěřených realitní kanceláři, které se nesmí míchat s provozním účtem. „Realitní kanceláře by neměly spravovat klientské peníze. Nebo za velmi přísných podmínek, povinného pojištění atd. Prosazoval bych také určitou standardizaci smluvní dokumentace, a to nejen kupní smlouvy, ale hlavně rezervační smlouvy. Tak by měl být kupující chráněn před současnou praxí, kdy rezervační poplatek prakticky vždy propadne realitní kanceláři, ať už ke koupi nedojde z důvodů na straně kupujícího, nebo prodávajícího. To není fér,“ říká Zuzák.

Důležité jsou podle něj také tvrdé sankce za chyby nebo nedodržení povinností. „Protože jen tehdy se dá očekávat, že je budou realitní kanceláře respektovat,“ uzavírá odborník na realitní trh.

Celý článek vyšel na Peníze.cz

Témata: bydlení | podvod | nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky