Kam jdou naše peníze? Babišův resort opět šokuje

Ministerstvo financí nadále hledá způsob, jakým ušetřit peníze ze státní kasy. Přišlo s nápadem omezit členství v jedné ze 472 mezinárodních organizací, které mají podle deníku MF Dnes mnohdy velmi zvláštní zaměření a poplatky za členství jdou do miliard.

Ilustrační fotografie
reklama

Česká republika je podle deníku oficiálním členem Mezinárodní velrybářské komise, Mezinárodního úřadu pro mořské dno, Unie pro kakao, Světové organizace pro orbu, Mezinárodní unie pro vztahy Slunce–Země a stovek dalších mezinárodních organizací. Výdaje státu na členství v nich každoročně rostou, a podle zjištění MF Dnes se příští rok očekává částka vyšší než čtyři miliardy korun.

"Nyní zpracováváme analýzu toho, jaký přínos nám členství přináší a jaký je vývoj příspěvků za poslední roky," řekl deníku náměstek ministerstva financí Martin Pros. Na základě výsledků analýzy dostanou ministerstva dopis s prosbou, aby zdůvodnila účast v některých organizacích a vysvětlila nárust příspěvků.

Problém je podle Prose v tom, že resorty rozhodují o vstupu do organizací, ačkoli jim vláda loni nařídila, že to smějí dělat jen s jejím svolením. "I takové případy jsme zaznamenali, proto chceme resorty znovu vyzvat, aby takové kroky nedělaly, aby o dalším novém členství vždy rozhodovala vláda," sdělil deníku Pros.

Vystupování z organizací ale prý tak jednoduché nebude. "Politický i ekonomický prospěch z členství se hodnotí jen obtížně. Bez spolupráce zemí v rámci mnoha organizací by státy své zájmy prosazovaly jinde a jinak a velmi pravděpodobně by docházelo k více konfliktům jiného typu," cituje MF Dnes mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Johanu Grohovou.

Podobné snahy o vystoupení z některých organizací už zde byly, například v případě Nečasovy vlády. Česko tehdy vystoupilo ze šestnácti z nich a ušetřilo osmnáct milionů korun, ty se ale rozlily do členství ve zbylých organizacích.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky