Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspekce testovala spolehlivost policistů, výsledky jsou šokující

Inspekce testovala spolehlivost policistů, výsledky jsou šokující

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřila spolehlivost českých policistů a dospěla k šokujícím výsledkům, které zveřejnil Český rozhlas - každý jedenáctý policista by přijal úplatek.

Inspekce prověřovala spolehlivost pomocí skrytého agenta, který schválně porušil rychlost a u toho za jízdy telefonoval. Jakmile jej zastavila policejní hlídka, odmítl zaplatit pokutu a čekal, jestli si policista řekne o úplatek. Podobným způsobem prověřila generální inspekce za poslední čtyři roky 149 policistů, z nichž by si každý jedenáctý úplatek vzal.

GIBS provádí ročně desítky zkoušek poctivosti policistů. Podle ředitele generální inspekce Ivana Bílka skrytí agenti nesmí během testu policisty provokovat, pouze čekají, jak dotyčný zareaguje. "Existují tady určitá pravidla, která jsou celoevropsky účinná," vysvětluje Ivan Bílek Českému rozhlasu.

Jeden z policistů, kterého generální inspekce při podobném testu nachytala, byl podezřelý z toho, že v době svého volna testuje pravost bankovek u prodejců a peníze si pak nechává. Nešlo mu to však dokázat, tak na něj inspektoři připravili past.

"Od oznamovatele převzal nalezenou pánskou černou koženou příruční tašku. Byla v ní finanční hotovost, zapalovač, náramkové hodinky, krabička s cigaretami. V souvislosti s tímto nálezem nevyhotovil žádný úřední záznam a všechny věci si ponechal jako svoje vlastní," popsala Rozhlasu případ mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Dotyčný policista byl obviněn a následně o svou práci přišel, většina jeho kolegů ale podobné testy vnímá negativně. "Je to nástroj, který nelze použít proti zločincům, ale proti policistům ho lze použít za nějakých, jasně stanovených podmínek. A v tom to vnímám jako diskriminační," tvrdí ředitel protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Politici uvažují, že by se podobné testy mohly v budoucnu týkat také strážníků nebo státních úředníků.

Témata:  policie GIBS

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy