Citrón není úplně typickým ovocem, které bychom po večerech mlsali před spaním. Co se ale vlastně skrývá pod žlutou slupkou v kyselé dužině?
To se rozhodl zjistit James Kennedy, který si dal za úkol citrón rozebrat od kůry až po poslední pecičku. A zjistil, že kromě vody, minerálních látek a vitamínů je v citrónu i spousta éček.
"Citrón obsahuje polyfenoly, vlákninu, vitamíny, minerální látky, karotenoidy a stopové množství mastných kyselin," doplňuje nutriční terapeutka Gabriela Tomanová.
Citrón ovšem skrývá například i rutin, který barví plod do žluta a zároveň v těle funguje jako antioxidant. Důležitá je i vláknina, která rozpouští cholesterol a chrání před rakovinou tlustého střeva, na kterou Češi mimořádně často umírají.
"Dále je výborným zdrojem vitamínu C (kyseliny Askorbové), který posiluje imunitní systém, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst," vypočítává Tomanová.
Výrazně ovšem varuje před krájením citrónu kovovým nožem, protože přímý kontakt vitamínu C a kovu životadárnou látku bez milosti ničí.
"Pravidelným pitím sklenice vody se šťávou vymačkanou z poloviny citronu předcházíme problémům s překyselením žaludku nebo pálením žáhy, Citron se totiž chová v těle i přes svou kyselost jako zásada a vyrovnává hladinu pH," uzavírá výživová poradkyně.
Témata: potraviny
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22