Velmi důležitý průzkum: Drastický propad ODS a TOP 09, ve Sněmovně SPOZ, ANO a lidovci

Zářijové preference odrážejí veškeré změny, které nastaly od posledního výzkumu TRENDY z počátku června. Od skandálu kolem premiéra, přes prozatímní vládu, rozpuštění parlamentu, vypsání předčasných voleb, až po začátek předvolební kampaně. Preference zavedených stran výrazně poklesly, potvrdila se tendence hledat změnu a volit něco nového. Do sněmovny by se tak dostalo 7 stran, kromě KDU-ČSL a SPOZ se výrazně prosadilo hnutí ANO. Mnoho lidí rozvažuje, neví, komu dát svůj hlas. Informuje agentura STEM.

660
reklama

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb.

Hypotetické počty mandátů v září 2013

Stranické preference zobrazují relativní sílu politických stran k danému okamžiku výzkumu. Přeložit tato čísla do modelového volebního výsledku není jednoduché, neboť lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace voličů bude podobná jako v minulých volbách nebo se změní, zda se do volebního výsledku budou promítat emoce na poslední chvíli apod. Předkládaný volební model zanedbává dnes nerozhodnuté občany a ty, kteří nejsou ochotni uvést žádné preference. Opírá se o dosažené výsledky v posledních volbách a částečně si všímá pevnosti vazby k volené straně. V hrubých obrysech také odhaduje vlivy d’Hondtovy metodiky přepočítávání hlasů na mandáty, i když zcela přesně a spolehlivě nelze zachytit rozložení politických nálad v našich nejmenších krajích. Jde o odhad – odchylka zpravidla činí ± 2 mandáty.

1. V září by se do Poslanecké sněmovny dostalo sedm stran. Zcela nově by se přes pětiprocentní práh dostalo hnutí ANO. ANO šlo v posledních týdnech strmě nahoru, ve volebním modelu by získalo 7,7 %.

2. ČSSD je na prvním místě. I když ztratila ve stranických preferencích, mezi pevnějšími voliči v modelu získává 30 %.

3. KSČM je na druhém místě. Je jediná ze zavedených stran, která v současnosti výrazně neztratila. Ve volebním modelu si polepšila a dosahuje 15 %.

4. Na třetím a čtvrtém místě jsou TOP 09 a ODS. V modelovém volebním výsledku by TOP 09 získala 12 % a ODS 11 %. Větší zisk mandátů u TOP 09 oproti ODS odráží odlišnou situaci v krajích, což má vliv na d’Hondtův přepočet na mandáty.

5. Zemanovci mezi předpokládanými voliči v modelu získávají 7,4 %.

6. KDU-ČSL ve stranických preferencích zůstala pod 5 procenty, ve volebním modelu mezi předpokládanými voliči však v důsledku pevného volebního odhodlání příznivců získává 5,5 %.

7. K volbám by podle svých slov přišlo 59 % občanů, 18 % svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto je 23 % obyvatel ČR. Ochota jít volit se oproti červnu zvýšila.

Témata: volby

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky