Kalousek vzkázal lidem: Voláte po jistotách? Nejvíc jich máte v kriminále

Prezident Miloš Zeman podle všeho vidí řešení společensko-ekonomiké krize v posílení role hlavy státu. První místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek chápe, že je po tom voličská poptávka. Lidé jsou totiž ochotni vzdát se svobody za jistoty.

660
reklama

Miloš Zeman svými kroky jasně ukazuje, že je pro zavedení systému, v němž by měl hlavní slovo prezident. Jmenoval vlastní vládu bez konzultace s parlamentem, pohybuje se neustále na hraně Ústavy, klade si podmínky pro nového premiéra atd.

Po vládě silné ruky v Česku volá například i Vít Bárta a jeho Věci veřejné. Snaha zavést takovou vládu má mezi voliči nepochybně odezvu, což je vidět z toho, že kroky prezidenta schvaluje přinejmenším polovina národa.

Kalousek v rozhovoru pro Týden.cz uvedl, že si tuto poptávku uvědomuje. "Tito lidé jsou ochotni vyměnit svobodu za to, co nazývají sociálními jistotami, protože si neuvědomují, že skutečné sociální jistoty, po nichž touží, jim nenabídne ani vláda silné ruky," míní.

Dodává, že člověk má možnost volby a část své svobody může obětovat pro ony jistoty. "Koneckonců nejvíce jistot máte v kriminále. Máte jistotu, že se každý den osm hodin vyspíte a dostanete třikrát denně najíst," ukázal na extrémním případě své myšlenky.

Kalousek podle svých slov prožil většinu života v totalitě a teď nechce žít v systému, který k tomu má tendence.

TOP09 momentálně vystupuje jako protipól k politice Miloše Zemana. Mezi Hradem a představiteli TOP09 Kalouskem a Schwarzenbergem zuří otevřená válka. Prezident prý do země zadupává parlamentní demokracii.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky