BREXIT: Britové se připravují na nejhorší. Vytváří si ZÁSOBY potravin a léků

Britové se z obavy z brexitu bez dohody už předzásobili zbožím za asi čtyři miliardy liber (111 miliard Kč). Podle studie společnosti Premium Credit, která poskytuje finanční služby, si začal zhruba každý pátý Brit vytvářet zásobu potravin, nápojů a léků ze strachu, že pokud země koncem října opustí Evropskou unii neřízeně, mohly by nastat problémy s dodávkami kvůli dlouhému čekání na hraniční celní kontroly.

Ilustrační fotografie
reklama

Studie se dotazovala 1052 spotřebitelů, kteří mají práci. Jak z ní cituje týdeník Der Spiegel, zásoby potravin si vytváří 74 procent dotázaných, léků 50 procent a nápojů 46 procent oslovených. Britský potravinářský svaz varoval, že výpadky by mohly trvat "týdny či měsíce". Britský řetězec pizzerií Domino´s, který dováží třetinu přísad ze zahraničí, oznámil, že se už předzásobil - mimo jiné rajčatovou omáčkou a ananasem, napsal list.

Žádné obavy z případného chaosu po brexitu bez dohody si naopak nepřipouští šéf největšího britského oděvního řetězce Next. "K chaosu a zmatku máme daleko," řekl Simon Wolfson zpravodajskému serveru BBC s tím, že britská vláda pod vedením premiéra Borise Johnsona se na takovou eventualitu připravuje lépe, než když ji vedla jeho předchůdkyně v úřadu Theresa Mayová.

Johnson chce Británii vyvést z Evropské unie k 31. říjnu na každý pád. Hrozí, že odejde bez dohody, pokud Brusel nebude souhlasit s jeho žádostí o změnu smlouvy o odchodu, kterou vyjednala Mayová. EU jakékoli úpravy dohody striktně odmítá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky