Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští lídři se nedohodli, jak snižovat emise. Greenpeace požaduje svolání krizového summitu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Premiér Andrej Babiš spolu s lídry Estonska, Polska a Maďarskem potopil na včerejším jednání Evropské rady ambice EU být do do roku 2050 uhlíkově neutrální, a vyhnout se tak nejdrastičtějším dopadům změn klimatu. Byla to poslední šance, kdy mohla EU před summitem OSN o klimatu, který se uskuteční v září v New Yorku, dohodnout omezení emisí v souladu s Pařížskou dohodou.

Podle Sebastiana Manga z Greenpeace EU je nyní jedinou možností, jak navrátit důvěryhodnost EU, svolat krizový klimatický summit ještě před zářijovým setkáním OSN.Svět v současnosti v žádném případě nemíří k naplnění Pařížské dohody a zastavení oteplení ideálně pod 1,5 °C. Právě ambiciózní evropské závazky měly motivovat zbytek světa k razantní akci.

“Je smutné, že i středoškolští studenti si lépe uvědomují závažnost změny klimatu než náš premiér. Častější vlny veder, kůrovec, sucho, neúrody, teplotní rekordy - všechny tyto dopady změn klimatu má již dnes možnost vnímat každý z nás. Citelně to zasahuje i státní rozpočet. O to nepochopitelnější je včerejší český krok, který torpédoval jednu z posledních šancí nejen Evropy, ale celého světa, jak nastartovat potřebné změny vedoucí k ochraně naší palnety a budoucích generací před apokalyptcikými scénáři dopadů změn klimatu”, říká Jan Freidinger z Greenpeace.

“Premiér Babiš a jeho ministři často svádějí vinu na Čínu a jiné velké světové emitenty. Zajímalo by nás ale, jak chtějí v září tyto země přesvědčit, aby se ke snaze omezit emise skleníkových plynů, když sami nejdou příkladem a ve snahách EU najít způsob, jak snížit emise, působí již dlouhou dobu destruktivně. Vlastní řešení nepřinášejí a snahy ostatních blokují”,říká Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR.

Témata:  emise ekologie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy