Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volkswagen musí kvůli emisím zaplatit pokutu 1,6 miliardy korun

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Pixabay

Indický soud uložil společnosti Volkswagen pokutu ve výši pěti miliard indických rupií (1,6 miliardy Kč) kvůli podvádění při emisních testech. S odvoláním na zpravodajství tamní televize to napsala agentura Reuters. VW hodlá věc řešit u nejvyššího soudu.

Vyšetřování indické vlády v roce 2015 zjistilo, že Volkswagen porušil místní limity znečištění, a společnost byla nucena svolat z trhu 323.700 vozidel.

Indická divize německé automobilky v reakci na soudní verdikt uvedla, že všechny osobní vozy VW jsou v Indii v souladu s emisními normami. "Skupina Volkswagen v Indii znovu opakuje, že všechny vozy koncernu jsou v souladu s emisními normami stanovenými v Indii. Čeká na kopii soudního verdiktu a hodlá ho zpochybnit u nejvyššího soudu," uvádí se v prohlášení společnosti.

V lednu indický soud udělil automobilce pokutu ve výši 1 miliardy rupií v samostatném případě, který se týká nadměrných emisí oxidů dusíku, které způsobují plicní a srdeční onemocnění. Firma VW odpověděla, že její vozidla splňují indické emisní předpisy, ale že pokutu zaplatí.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto. Od roku 2015 již Volkswagen v souvislosti se skandálem vynaložil přes 27 miliard eur (691 miliard Kč) a podle některých odhadů může emisní skandál firmu přijít až na 30 miliard eur.

Témata:  Volkswagen emise pokuty Indie

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy