Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktuální počasí: Tropy vrcholí. Zítra do Česka vtrhnou silné bouřky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Teplé počasí v Česku dnes vyvrcholí tropickými teplotami. Na 33 stupňů Celsia by mohla teplota vystoupat v dolním Polabí, v Poohří a na Plzeňsku.

Ve čtvrtek přes Česko bude přecházet zvolna k severovýchodu studená fronta a na ní se vytvoří přeháňky, místy i silné bouřky doprovázené přívalovými dešti a ojediněle i kroupami. V deštích by mohlo spadnout až 40 litrů vody na metr čtvereční. Výstrahu dnes na webu a facebooku zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tropické teploty od 30 do 33 stupňů dnes meteorologové čekají ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji a na Českolipsku. Lidé by se měli vyvarovat vysoké zátěži, měli by hodně pít neslazené nealkoholické nápoje a minerálky. Děti a zvířata by neměly být na přímém slunci nebo v zaparkovaných autech. Po čtvrteční bouřce se mírně ochladí na 26 až 28 stupňů. Další fronta by měla přejít v sobotu.

Silné bouřky meteorologové očekávají ve čtvrtek po 11:00 v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Během dne se zřejmě objeví v ostatních krajích republiky. Přívalový déšť může zaplavit sklepy, vítr může v nárazech lámat větve stromů nebo poškodit elektrické vedení. Večer budou bouřky místy přecházet do deště.

V Česku panují v posledních dnech horka, v neděli byl první tropický den s teplotou přes 30 stupňů a maxima každý den stoupají.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy