Huawei: Americké embargo by mohlo poškodit miliardy spotřebitelů

Rozhodnutí Spojených států umístit čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei na černou listinu by mohlo poškodit miliardy spotřebitelů po celém světě. Způsobí rovněž újmu americkým podnikům a bude mít dopad na zaměstnanost v USA. Uvedl to dnes podle serveru BBC vedoucí právní zástupce Huawei Sung Liou-pching.

Huawei
reklama

Americké podniky nyní v důsledku umístění Huawei na černou listinu potřebují zvláštní povolení, aby této čínské firmě mohly dodávat své produkty. Washington postup proti Huawei zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost.

"Hrozí, že toto rozhodnutí poškodí naše zákazníky ve více než 170 zemích, včetně více než tří miliard spotřebitelů, kteří po celém světě používají produkty a služby Huawei," uvedl Sung. Dodal, že rozhodnutí rovněž poškodí více než 1200 amerických podniků, což bude mít dopad na desetitisíce pracovních míst v USA.

Americké tajné služby společnost Huawei podezírají ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo dnes Huawei označil za "nástroj čínské vlády".

Kroky Washingtonu proti Huawei prohlubují napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Země spolu od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují nová cla.

Témata: Huawei | USA | čína | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky