Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Huawei navzdory americkým sankcím výrazně zvýšil tržby

Huawei
Huawei
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Čínská společnost Huawei Technologies od ledna do konce září zvýšila tržby meziročně o 24,4 procenta na 610,8 miliardy jüanů (přes dva biliony Kč). A to navzdory sankcím, které proti firmě zavedly Spojené státy. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

Čínský technologický gigant na trh do konce září dodal 185 milionů chytrých telefonů, což je meziročně o 26 procent více. Výsledky za samotné třetí čtvrtletí firma nezveřejnila. V prvním pololetí vykázala meziroční růst tržeb o 23,2 procenta na 401,3 miliardy jüanů.

V srpnu čínský podnik uvedl, že dopad amerických obchodních sankcí bude sice menší, než se původně obával, i tak by ale sankce mohly snížit tržby divize chytrých telefonů zhruba o deset miliard dolarů (přes 223 miliard Kč).

Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory, technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.

Spojené státy Huawei podezírají ze špionáže pro čínskou vládu. Proto ji vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence. Huawei obvinění ze špionáže odmítá.

V polovině května Washington zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Šéf Huawei pro technologie mobilních sítí páté generace (5G) Jang Čchao-pin v úterý upozornil, že firma upravila svůj dodavatelský řetězec tak, aby dokázala plně vyhovět požadavkům klientů síťových zařízení i bez součástek ze Spojených států.

Témata:  Huawei Čína USA

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.