Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zvažuje, že členským státům zakáže v sítích 5G využívat Huawei

Huawei
Huawei
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Evropská unie podle listu Financial Times (FT) zvažuje, že členským státům zakáže v sítích páté generace (5G) využívat společnosti, které jsou považovány za bezpečnostní riziko, včetně čínské firmy Huawei. Úvahy se objevují v době, kdy v Bruselu rostou obavy, že některé vlády členských zemí v této otázce příliš otálejí.

Jen třetina zemí EU zakázala Huawei podílet se na budování kritických částí sítě 5G, a to navzdory doporučením Bruselu vyloučit rizikové dodavatele z investic do technologií. "To je příliš málo. A ohrožuje to kolektivní bezpečnost unie," je přesvědčen eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

FT s odvoláním na činitele obeznámené s postojem EU tvrdí, že Brusel může rozhodnout o zákazu, pokud členské země, včetně Německa, budou nadále otálet s přijetím příslušných opatření. Zákaz by ani tak pravděpodobně nepřišel dříve než příští rok.

Společnost Huawei se staví proti této možnosti . Žádný soud podle ní nikdy neshledal, že by se dopustila krádeže duševního vlastnictví.

Obavy z krádeží duševního vlastnictví i možné špionáže ve prospěch Pekingu dává nejhlasitěji najevo Washington, který vyzývá své spojence, aby firmě Huawei zakázali přístup ke kritické komunikační infrastruktuře.

Témata:  technologie 5G Huawei

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy