Eurovolby: Slováci vybírají europoslance, hlasují i Češi, Lotyši a Malťané

Obyvatelé Slovenska dnes volí svých 14 poslanců Evropského parlamentu (EP). Očekává se úspěch také protiunijní krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Hlasování se podle politologů a sociologů zúčastní více voličů než před pěti lety, kdy byla účast z celé EU nejnižší právě na Slovensku.

Eurovolby: Slováci vybírají europoslance, hlasují i Češi, Lotyši a Malťané
reklama

Volby na Slovensku začaly v 7:00 SELČ a skončí dvě hodiny před půlnocí. O přízeň zhruba 4,5 milionu voličů se uchází 31 politických stran, hnutí a koalic. Na rozdíl od Česka, kde hlasování začalo v pátek a skončí dnes odpoledne, se eurovolby na Slovensku a v dalších státech unie konají pouze jeden den.

Konečné výsledky hlasování na Slovensku budou zveřejněny po ukončení voleb v celé EU, tedy v neděli pozdě večer. Jeden ze zvolených slovenských zástupců v EP se ujme mandátu až po vystoupení Británie z unie. V současnosti má Slovensko 13 europoslanců, jeden mandát navíc mu připadne právě v souvislosti s brexitem.

Evropské volby na Slovensku tradičně provází malý zájem voličů. V roce 2014 volební účast dosáhla jen 13 procent. Tentokráte politologové i sociologové předpokládají mírně vyšší účast, a to z důvodu, že evropské téma se stalo součástí politické soutěže.

Zavedené agentury v posledních týdnech průzkumy k eurovolbám nezveřejnily. Důvodem je jich špatná spolehlivost při nízké účasti a také dvoutýdenní moratorium na zveřejňování výsledků sondáží. V dřívějším průzkumu se k účasti v eurovolbách přihlásili hlavně sympatizanti koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko a Spolu, jakož i LSNS. Obě seskupení skončila v dubnovém průzkumu agentury Focus mezi první trojici nejpopulárnějších stran. Žebříček vedla nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která patrně i v evropských volbách zaznamená ústup ze svých dřívějších pozic.

Kromě Česka a Slovenska se dnes hlasuje také v Lotyšsku a na Maltě. Volby se již ve čtvrtek konaly v Británii a v Nizozemsku, v pátek zase hlasovali Irové. Ve většině státech evropské osmadvacítky se hlasování uskuteční v neděli.

Od 7:00 do 20:00 místního času (od 06:00 do 19:00 SELČ) mají možnost zvolit si svých osm zástupců v EP Lotyši, a to nejen ve vlasti, ale i v v zahraničí. Předběžné výsledky se očekávají o půlnoci, poznamenala agentura TASS. Připomněla, že z 1,9 milionu obyvatel pobaltské země má právo hlasovat přibližně 1,4 milionu občanů, zatímco eurovoleb se opět nemůže účastnit skoro 230.000 lidí, kteří po vyhlášení nezávislosti nezískali lotyšské občanství a přišli o většinu politických práv, včetně práva volit a být volen a účastnit se celostátních referend.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky