Shoda stran o brexitu je v nedohlednu, upozorňuje Corbyn

Vláda britské premiérky Theresa Mayová zatím neudělala labouristům žádnou "větší nabídku", aby se s nimi dohodla na podpoře dohody o vystoupení z Evropské unie. Při zahájení kampaně před volbami do Evropského parlamentu to dnes v Kentu řekl vůdce opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn. Také mluvčí Mayové dnes řekl, že k dohodě s opozicí o brexitu zbývá ještě hodně práce, vláda se ale podle něj velmi snaží, aby dohoda prošla v parlamentu co nejdříve.

Ilustrační fotografie
reklama

"Zatím jsme v těchto rozhovorech nedostali žádnou větší nabídku," uvedl dnes Corbyn. "Je velmi obtížné jednat s dezintegrovanou vládou, jejíž ministři se starají více o pokračování v úřadech než o dohodu (ohledně brexitu)," dodal šéf labouristů.

Také mluvčí britské premiérky dnes podle agentury Reuters dal najevo, že vláda a opozice mají před sebou ještě hodně práce k dosažení shody, která umožní schválení brexitové dohody v parlamentu. Nicméně dodal, že vláda usilovně pracuje na tom, aby dohoda prošla v parlamentu co nejdříve.

Podle ministra financí Philipa Hammonda Mayová dodrží svůj dřívější slib a odstoupí, jakmile dohoda projde parlamentem. Ministr to řekl dnes deníku London Evening Standard. Zákonodárcům, kteří si přejí rychlou demisi Mayové, tedy vzkázal, že s tím mohou počítat, až dohodu schválí.

Corbyn dnes při zahájí kampaně k eurovolbám také řekl, že jedině labouristé dokáží rozdělenou Británii znovu sjednotit. Pokud nedosáhnou s konzervativci rozumné dohody o brexitu a nebudou ani předčasné volby, jsou labouristé pro nové referendum. Voliči by se v něm měli podle labouristů vyslovit, zda podporují odchod z unie za dojednaných podmínek, anebo zda chtějí, aby jejich země v EU setrvala.

Británie měla původně unii opustit letos 29. března, kvůli neshodám v parlamentu o brexitové dohodě byl termín dvakrát posunut. Nejprve na 12. dubna a nyní je zatím jako nejzazší termín stanoven 31. říjen.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky