Brexit: Chaos v parlamentu trvá, Mayová nabízí odchod

Chaotická brexitová situace v britském parlamentu pokračuje, neboť poslanci ve středu odmítli všechna náhradní řešení odchodu země z Evropské unie. O tom dnes píší hlavní britské deníky, které shodně zdůrazňují, že premiérka Theresa Mayová nabídla odstoupení z funkce, pokud Dolní sněmovna napotřetí její brexitovou dohodu s Bruselem podpoří. Tisk se však shoduje, že ani přes tuto oběť nemá premiérka přislíben dostatek poslaneckých hlasů.

Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie
reklama

List Financial Times se na titulní straně věnuje premiérčině nabídce, že odstoupí z funkce. Ekonomický deník však podotýká, že severoirští unionisté ze strany DUP, jejichž podpora je pro úspěch dohody klíčová, ani po příslibu Mayové svůj odmítavý postoj nezměnili.

Stejné téma má na své úvodní straně list Metro, který o navržené demisi informuje čtenáře rýmem "Vote brexit and I'll exit" (Hlasujte pro brexit a já odejdu).

Podle deníku Metro nabídkou rezignace Mayová vytáhla poslední kartu, aby dohodu prosadila. List poznamenal, že dosavadní odpůrce připravené brexitové dohody a jeden z hlavních zastánců odchodu z EU Boris Johnson ihned poté oznámil, že plán Mayové podpoří.

Na skutečnost, že britští poslanci ve středu odmítli všech osm předložených variant dalšího brexitového postupu, reaguje deník The Guardian titulkem, ve kterém je osmkrát slovo "ne". Podle listu se parlament konečně k brexitu vyjádřil. Novinářka Jedidajah Otteová k tomu na portálu tohoto deníku poznamenala, že středeční hlasování nepřineslo o moc víc, než řádek z textu skladby Bohemian Rhapsody britské kapely Queen. V této písni "ne" zazní sedmkrát za sebou.

List Daily Mirror si pohrál s tím, že v angličtině se příjmení premiérky shoduje s názvem měsíce května. Dvaadvacátý květen (anglicky May), na který EU odložila brexit, pokud tento týden britská Dolní sněmovna dohodu o odluce schválí, označil Daily Mirror za konec Mayové (May, jak zní nepřechýleně v angličtině premiérčino příjmení).

Středeční dění ve sněmovně pak Daily Mirror označil za chaos, neboť poslanci se nerozhodli pro žádný z předložených návrhů brexitovéhoscénáře.

O očekávaném konci Mayové dnes píše také list The Times, který uvádí, že hlasování o brexitové dohodě, kterou poslanci již dvakrát odmítli, může být na programu parlamentu v pátek. Deník rovněž tvrdí, že o nástupci Mayové může rozhodnout dlouhý souboj uchazečů.

"Mayová padla na vlastní meč," otevírá své dnešní vydání další konzervativní list The Daily Telegraph ustáleným rčením vzešlým z popisu rituálních samurajských sebevražd. List, jehož komentátoři podporující brexit již delší dobu vyzývali Mayovou k odstoupení, se zároveň vyjádřil k celkovému působení premiérky v úřadě. Dospěli k závěru, že výstupní smlouva, kterou vyjednala s EU, sice má své vady, nicméně není pochyb, že se premiérka vždy snažila naplno pracovat na úspěšném završení brexitu a v nejlepším zájmu své země.

"Podpořte mě a vyhoďte mě," zní titulek, který dnes vévodí titulní stránce deníku i.

List Daily Express se na úvodní straně ptá, co ještě premiérka musí udělat, aby se jí podařilo překonat politický pat a získat podporu pro brexitovoudohodu. "Její obětavé gesto následovala chaotická série hlasování," doplnil deník zdůrazňující, že Mayová upřednostnila prospěch země před vlastními zájmy.

Daily Mail pochybuje o tom, zda se premiérčino sebeobětování nemine účinkem. List konstatuje, že premiérka sice možná přiměla změnit názor část dosavadních konzervativních odpůrců brexitové dohody včetně exministra zahraničí Johnsona, avšak lídři DUP své odmítání měnit nehodlají.

Nejčtěnější britský deník The Sun zahajuje dnešní vydání titulkem "Konečně je tu Therexit" a usuzuje, že mezi konzervativci nastane souboj o nástupnictví, během něhož Theresa Mayová zůstane v čele vlády možná ještě celé jaro.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky