Vláda zatím neschválila zvýšení důchodů. V čem je problém?

Vláda zatím neschválila zvýšení důchodů na příští rok. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) platí, že důchody porostou průměrně o 900 korun, je ale třeba ještě najít dohodu mezi ministerstvy financí a práce na mechanismu zvyšování penzí. Definitivní schválení materiálu očekává příští týden, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo práce navrhovalo, aby se podíl pevné části důchodu k průměrné mzdě zvedl z nynějších deseti procent na 10,6 procenta. Posílila by se tak solidarita a oslabila zásluhovost při výpočtu výše penzí. Babiš uvedl, že o vlivu solidarity a zásluhovosti ještě musejí jednat ministerstva financí a práce.

"Čekám, že příští vládu už to schválíme," řekl premiér. Zdůraznil, že růst důchodů o 900 korun platí, protože už se na něm minulý týden dohodla koalice ANO a ČSSD.

Průměrný starobní důchod na konci loňska činil podle České správy sociálního zabezpečení 12.418 korun. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) se od ledna zvedl zhruba na 13.300 korun. Autoři novely uvedli, že je potřeba dál zvyšovat životní úroveň důchodců a posílit poměr průměrné penze k průměrné mzdě, který klesá. Loni činil asi 38 procent.

Penze se skládá ze dvou dílů. Pevná část, která je stejná pro všechny, odpovídá od letoška deseti procentům průměrné mzdy a činí 3270 korun. V zásluhové procentní výměře se odráží odpracované roky a výše výdělků a odvodů.

Babišova vláda prosadila od letoška zvýšení podílu pevné části penze k průměrné mzdě z devíti na deset procent, jak si předsevzala v programovém prohlášení. Posílila se tak solidarita a oslabila zásluhovost. Už v minulosti přitom malou zásluhovost českých důchodů kritizoval Ústavní soud. Aby u něj změna ve složení penze neskončila, všichni lidé se starobní, invalidní a pozůstalostní penzí dostali od letošního ledna 300 korun měsíčně navíc.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky