Nová výstraha: Další vichřice zasáhne Česko

Silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu zasáhne Česko znovu dnes večer a v noci, v pátek přes den zeslábne. S dalšími poryvy větru musejí lidé s výjimkou jižní a střední Moravy počítat znovu od pátečního večera do sobotního rána. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Od dnešních 18:00 do pátečních 06:00 má foukat ve všech českých krajích, stejně jako v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Noc z pátku na sobotu bude větrná také na Vysočině a v západní části Jihomoravského kraje.

Meteorologové doporučují lidem, aby zajistili okna a dveře, upevnili volně uložené předměty a zabezpečili skleníky. Lidé by měli být opatrní i při pohybu venku a při řízení vozidel a na horách by měli omezit zejména hřebenové túry. Silný vítr může lámat nebo vyvracet stromy nebo by mohl způsobit menší škody na budovách.

V zemi panuje větrné počasí už od víkendu. Největší škody i v okolních zemích napáchala v neděli a v pondělí vichřice Eberhard, při níž vítr dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc. Vítr se sice během týdne do Česka vrátil, ale už s menší intenzitou, až do konce týdne má podle meteorologů dosahovat místy rychlosti zhruba 70 kilometrů v hodině.

Témata: počasí | vítr | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky