Další nakažené maso z Polska: V lounském skladu objeveny tuny drůbežího se salmonelou

V lounském skladu Petr Novotný - Gastroplus, kde se minulý týden našla salmonela v polské zásilce drůbežího masa, potvrdili dnes veterináři salmonelu i v jiných šaržích mraženého masa od společnosti Inter-Natural 2000.

Ilustrační fotografie
reklama

Šlo celkem o čtyři tuny masa, zásilka byla ve skladu pozastavena od minulého týdne, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ke spotřebitelům se nedostalo. O situaci dnes jedná ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

"Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky, který měla celkem zhruba 4,5 tuny, byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou," uvedl mluvčí.

Majitel firmy Petr Novotný zdůraznil, že nešlo o novou zásilku masa, ale vzorky ze zbývajících šarží z původní zásilky, ve které veterináři našli salmonelu už minulý týden. Maso podle něj bude po dohodě s veterináři zlikvidováno. "Český dodavatel, s kterým spolupracujeme a který zásilku dodal, už sám vydal prohlášení, že maso z Polska dále odebírat nebude," řekl ČTK Novotný.

Vyšetření podle Vorlíčka potvrdilo přítomnost tří různých sérotypů salmonel ve všech osmi šaržích masa. V některých vzorcích se nacházelo hned více sérotypů salmonel najednou. "Tato zjištění považujeme za závažná. Svědčí o přetrvávajících nedostatečných hygienických podmínkách zpracování," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Šarže se vyráběly v různých termínech, tři z nich v první třetině loňského prosince, zbytek letos v únoru.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Veterináři nemají podle Vorlíčka žádnou informaci, že by zatím v souvislosti s tímto masem byl někdo nakažen salmonelózou. "SVS ve spolupráci s hygieniky situaci dále bedlivě sleduje," uzavřel mluvčí.

O kontrolách polského masa dnes čeští zástupci jednají s eurokomisařem. Ten minulý týden vyzval Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. České ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh testovat na salmonelu v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Poté se do ČR dovezlo i polské kuřecí maso se salmonelou, ale obdobná opatření k této komoditě české úřady zatím zavádět nechtějí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky