Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš přivezl Trumpovi dar, který skončí v muzeu

Andrej Babiš s manželkou Monikou při oficiální návštěvě USA
Andrej Babiš s manželkou Monikou při oficiální návštěvě USA
Foto: Instagram

Americký prezident Donald Trump a členové jeho rodiny dostali v prvním roce Trumpova úřadování v Bílém domě od zahraničních politiků dary v hodnotě přes 140.000 dolarů (3,2 milionu korun). Oznámilo to dnes ve výroční zprávě za rok 2017 ministerstvo zahraničí USA. Nejštědřejší byli státníci z Číny a ze Saúdské Arábie.

Nejdražší dar dostal Trump spolu s manželkou Melanií od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Byl to porcelánový servis s vyobrazením Trumpova floridského letoviska Mar-a-Lago za 16.250 dolarů (370.000 korun). Stejně jako všechny ostatní dary pro hlavu státu, jeho manželku, dceru Ivanku a zetě Jareda Kushnera putoval do sbírek amerického Národního archivu. Letošní seznam darů má 64 stran.

V muzeu v souladu s protokolem ministerstva zahraničí USA skončí i dar, který do USA pro Trumpa přivezl při nynější návštěvě český premiér Andrej Babiš. Podle serveru Novinky.cz Babiš před odletem z Prahy připustil, že se nechal inspirovat náměty, jimiž ho lidé zahrnuli na facebooku. O jaký dar jde, neprozradil. "Je to takový symbolický dar. Souvisí to se stým výročím našeho státu," řekl premiér.

V roce 2017 investovala saúdská královská rodina a politici z oblasti Perského zálivu do prezidenta USA částku nejméně 24.120 dolarů. První dáma od saúdského krále Salmána dostala rubínový a smaragdový náhrdelník za 6400 dolarů, mezi dary je pozlacený model bojového letounu od bahrajnského korunního prince (4850 dolarů), bronzová socha jednorožce od korunního prince z Abú Zabí (3700), soubor zlatých kuvajtských mincí (1160) nebo "královský" parfém a kazeta z hadí kůže od ománského vicepremiéra (1260).

Velkorysý byl i palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který prezidentskému páru věnoval dary v hodnotě 6700 dolarů. Stalo se to ještě předtím, než Trump ohlásil přesun velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, který arabský svět značně pohoršil. Německá kancléřka Angela Merkelová dala Trumpovým luxusní psací soupravu (5264), francouzský prezident Emmanuel Macron historickou mapu USA z 18. století (1100) a vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc portrét Trumpa stojícího před vlajkou USA vykládaný polodrahokamy (1880 dolarů).

Témata:  Andrej Babiš Monika Babišová Donald Trump USA Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy