Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti: Konec nesmyslných výhod a výsad, prosadili jsme kontrolu omluvenek poslanců

Ivan Bartoš - Pirátská strana
Ivan Bartoš - Pirátská strana
Foto: Pirátská strana

Již v roce 1995 přijala Poslanecká sněmovna PČR pravidlo, podle kterého měly znamenat dvě neomluvené absence poslance ztrátu poloviny platu a čtyři neomluvené absence ztrátu platu celého. Teprve současná iniciativa Pirátů vedla k tomu, aby se tato úprava začala využívat.

Do Sněmovny jsme vstupovali s heslem „Pusťte nás na ně!“. Jednu ze stěžejních programových oblastí jsme nazvali Kontrola moci a mocných. Právě dnes přijaté usnesení, které dohledem nad omluvenkami pověřuje Organizační výbor Sněmovny, je zásadním krokem k tomu, aby občané začali vnímat své politické zástupce nikoliv jako elity s vlastními pravidly a výsadami, ale jako své reprezentanty odpovědné za výkon funkce v zájmu občanů. Přesně tak, jak stanoví i slib, který všichni poslanci skládají na začátku svého funkčního období.

Témata:  Pirátská strana poslanecká sněmovna Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy