Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli sněžení zůstává bez proudu skoro 15.000 domácností

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Po víkendovém sněžení zůstává v Česku bez proudu zhruba 14.800 domácností. Problémy jsou hlavně na jihu Čech a na Moravě. Opraváři pracují na jejich odstranění, sdělili ČTK mluvčí distribučních společností.

Na 13.000 odběrných míst bez elektřiny evidovala dnes kolem 7:00 společnost ČEZ. Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, polámané izolátory a přetrhané vodiče. Na vedení vysokého napětí má společnost hlášeny tři desítky poruch.

"I nadále jsme v terénu, v lokalitě středních Čech na Příbramsku, v Plzeňském kraji pracujeme na obnovení dodávky elektřiny v lokalitách Plzeň - jih, dále na Tachovsku a Klatovsku," uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Plné ruce práce mají podle ní i montéři poruchové čety na Moravě. "Zde evidujeme zvýšenou poruchovost na Olomoucku a Přerovsku," upřesnila Holingerová. ČEZ předpokládá, že poruchy opraví během dnešního dne.

Distribuční společnost E.ON evidovala ráno 13 poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíc - devět - jich je na Prachaticku a Strakonicku. "Omezeno je asi 800 domácností," uvedla mluvčí firmy Martina Slavíková. Dodala, že v noci opraváři vyhledávali poruchy hlavně v oblasti Blatenska.

Na Zlínsku má E.ON hlášeny problémy hlavně v oblasti nedaleko hranic se Slovenskem. "Konkrétně jde o obce Ostrožská Lhota, Lipina a Křekov," upřesnila Slavíková. Poruchy na vedení vysokého napětí se podle ní týkají zhruba tisícovky domácností.

Témata:  sníh energetika elektřina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy