Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit: Opoziční labouristé chtějí volby, pokusí se Mayovou sesadit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn v rozhovoru s deníkem Independent prohlásil, že není otázkou zda, ale kdy se jeho strana kvůli vypsání předčasných voleb pokusí v parlamentu vyvolat hlasování o nedůvěře premiérce Therese Mayové.

Corbyn se domnívá, že krok labouristů se stane nevyhnutelný, jakmile parlament odmítne brexitovou dohodu, kterou britská vláda vyjednala v Bruselu. Dolní sněmovna o dohodě měla hlasovat již na počátku prosince, kvůli předpokládanému zamítnutí bylo hlasování odloženo na leden.

"Dali jsme jasně najevo, že je to otázky kdy a ne zda budeme hlasovat o nedůvěře vládě. Učiníme tak v době, kdy jejich důvěra bude nejnižší, což podle mého bude poté, co prohrají hlasování (o dohodě)," řekl Corbyn.

Británii čekají řádné parlamentní volby v roce 2022, ale pokud premiérka Mayová neprosadí dohodu s Bruselem v parlamentu, mohou být vypsány i mimořádné volby.

Corbynova strana je v postoji k brexitu rozdělena podobně jako britská společnost. Část straníků žádá nové referendum o unijní budoucnosti, což ale Corbyn odmítá. Tvrdí, že kdyby vyhrál předčasné volby, chtěl by s EU dohodnout jiné podmínky, než které dosáhla Mayová.

Británie opustí Evropskou unii 29. března, pokud se ale Londýn s Bruselem dohodne na odkladu, bude možné odchod pozdržet.

Témata:  Brexit Theresa Mayová Velká Británie EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy