Nové centrum pro lidi s poraněnou míchou se má stavět u Brna

Občanské sdružení Paracentrum Fenix chce v Kníničkách u Brna stavět nové centrum pro lidi s poraněnou míchou, vzniknout by mělo do tří let. Ročně by mělo poskytovat péči asi 1500 pacientům. Investice si vyžádá asi 185 milionů korun, část peněz ale organizaci chybí, uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN).

Ilustrační fotogrtafie
reklama

Poranění míchy je závažné poškození páteře, nejčastěji znamená, že zraněným ochrne část těla a jsou odkázáni na vozík. Nejčastějšími důvody jsou podle novin dopravní nehody či úrazy při sportu nebo nádory, každoročně se takto zraní zhruba 300 lidí. Jejich celkový počet v ČR se odhaduje na 9000.

"Naším cílem je, aby lidé po poranění páteře byli co nejvíce soběstační, aby se dokázali o sebe fyzicky postarat, vrátit se na trh práce a mohli žít podle svých představ," řekl pro Hospodářské noviny ředitel centra Michal Odstrčil.

Paracentrum se o lidi s poškozenou míchou stará 14 let. Plní roli následné a celoživotní péče poté, kdy pacienti opustí nemocnice a rehabilitační ústavy. Zabývá se zdravotnickou a sociální rehabilitací.

Stavba nového centra by měla začít v příštím roce. Část peněz na stavbu získá organizace z evropské dotace, další od sponzorů a podařilo se jí dostat i slevy od dodavatelů. Celkem asi 70 milionů však Fenixu podle novin zatím chybí. Pokud je nezíská, celá organizace může podle novin zaniknout. "Je to pro nás existenciální projekt. Stavba nového centra je jediná cesta, jak udržet naše služby," uvedl Odstrčil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky