Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přípravy na brněnské Vánoce jsou v plném proudu. Trhy budou delší, skončí až po Vánocích

Vánoční trhy v Brně
Vánoční trhy v Brně
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vánoční trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí v Brně budou letos delší než obvykle. Uskuteční se od 23. listopadu do 28. prosince, řekla dnes novinářům ředitelka pořadatelského Turistického informačního centra města Brna (TIC) Jana Janulíková.

V minulosti trhy končily před Štědrým dnem. Nabídnou 74 stánků s jídlem, dárky a dalším zbožím. Začnou rozsvícením vánočního stromu na náměstí Svobody v 17:00. Chybět nebudou hudební vystoupení, videomapping ani charitativní kasičky a projekty.

Delší trhy, nazvané Brněnské Vánoce, chtěli podle Janulíkové lidé. "Dostali jsme mnoho e-mailů a podnětů a udělali jsme si i vlastní průzkum. Lidé budou moct po trzích provést třeba i známé, kteří přijedou mezi svátky," řekla Janulíková.

Hlavním prvkem letošního ročníku je drahokam a zrcadlení se v něm. Lidé v jeho odrazech uvidí sebe, ale také trhy a vánoční výzdobu. Drahokam bude obsažený i ve videomappingu, v kašně na náměstí Svobody, v reklamních prospektech i ve speciální edici dárků. Kromě brože edice obsahuje speciální kolekci hrníčků se zvířaty nebo pohlednice od brněnského sprejujícího básníka Tima.

Náměstí Svobody bude patřit zábavě. Bude na něm 62 stánků s jídlem, pitím, suvenýry, dárky a dalším zbožím. Bude tu pódium pro hudební a divadelní vystoupení i zimní bar ukrytý v pomyslném bílém iglú. Výtěžek z prodeje drinků v baru půjde pro Hospic sv. Alžběty.

Zájemci mohou dárky nakoupit, ale také si je vyrobit v rámci December Design Days, které budou od 4. do 23. prosince.

Na Dominikánském náměstí, které město dnes otevřelo po několikaměsíční rekonstrukci za více než 70 milionů, bude 12 stánků s jídlem. Zázemí na něm najdou nejlepší brněnské restaurace. Chystají se i gurmánské akce s drůbežími a rybími specialitami. Součástí vánočních trhů bude betlém řezbáře Jiřího Halouzky.

I letos se budou vydávat nápoje do vratných kelímků. Hlavní informační bod pro návštěvníky bude na hlavním nádraží. Informace jsou i na webu.

Kromě trhů na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí, které zajišťuje městská organizace TIC, pořádá Brno-střed trhy i na Zelném trhu a Moravském náměstí. Na Zelném trhu bude asi 120 stánků. Zajímavostí bude zvon s podpisy prezidentů jako připomínka stoletého výročí vzniku Československa. Na Moravském náměstí bude letos dominantou trhu vyhlídkové kolo, z něhož lidé uvidí i na Špilberk nebo Petrov.

Témata:  Vánoce vánoční trhy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy