Jak vyřešit problémy s internetem? Pomůže vám věc, kterou má každý doma

Pokud vás trápí slabý a nestabilní wi-fi signál, nejspíš vás už napadlo několik řešení. jenže většina z nich vyžaduje nákup další drahé technologie, jako jsou anténky a různé přesměrovače signálů. Podle vědců to však jde mnohem jednodušeji a hlavně levněji. Vystačíte si totiž s tím, co máte už doma - alobalem.

Ilustrační fotografie
reklama

Vysoce reflektivní materiál totiž dokáže bezdrátové vlny nasměřovat tam, kde jsou nejvíc potřeba a naopak jim zabrání proniknout do míst, kde je příliš nevyužijete. Ovšem neplatí to za všech podmínek, pro efektivní zesílení signálů musí váš dům splňovat několik podmínek a hlavně musí být správně postaven.

Výzkum začal trošku jako hra. Vědci z Univerzity ve Washingtonu nejdříve postavili z plastu a tenké vrstvy alobalu domácí reflektor, se kterým pak různě manipulovali kolem routeru. Výsledkem je zjištění, že skutečně dokážou přesměrovat wi-fi signál do těch nejpotřebnějších míst.

"Abychom vytvořili tuto technologii, navrhl se algoritmus, který optimalizuje 3-D tvar reflektoru pro zaměření bezdrátového pokrytí. Tým také vyvinul přístup k simulaci šíření rádiových signálů a interakcí s objekty v prostředí, "uvedli vědci. "Informace o konkrétní vnitřní rozestavbě domu či bytu, umístění bezdrátových přístupových bodů a požadované cílové oblasti , vypočítal náš optimalizovaný algoritmus za 23 minut, navrhl také požadovaný tvar reflektoru," chlubí se vědci.

Plastický reflektor dokážou vědci vytisknout za 35 dolarů, to je zlomek ceny za anténku, která v USA stojí v řádech stovek dolarů. Alobalem si však plast musí obalit každý sám doma. Pokud nemáte přístup ke 3D tiskárně, pak můžete doma experimentovat s krabicemi a kartónem, ačkoliv výsledek pak nebude tak uspokojivý, domnívají se vědci.

Ve skutečnosti se nejedná o posílení signálu jako takového, ale o přesměrování již existujícího. "Pokud signál někde zesílíte, jinde ho budete muset ubrat. To má však zajímavý důsledek na bezpečnost domácí sítě, protože pro hackery bude mnohem těžší se dostat na vaši wi-fi, pokud se nerozprostírá po domě všude stejně," tvrdí vědci. Momentálně se tým snaží pracovat na zařízení, který by signál přesměroval bez ohledu na vnitřní stavbu obydlí.

Témata: internet | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky