Statisíce Čechů v ohrožení? Lidé v těchto povoláních brzy přijdou o práci

Pokladní, prodejce, pošťák, operátor nebo dřevorubec jsou dnes naprosto běžná povolání, která vykonávají miliony lidí po celém světě a jen v Česku jsou jich desítky až stovky tisíc. Podle odborníku ale právě tito lidé přijdou v brzké době o práci. O jejich služby už totiž nebude zájem.

Ilustrační fotografie
reklama

Inženýři, technici i ekonomové se podle serveru Business Insider domnívají, že právě tato povolání nahradí v následujících letech roboti. Automatizace procesů tak do 20 let připraví o práci velké množství lidí.

Zřejmě první lidé, jejichž místo bude ohroženo, budou pracovníci na pokladnách. Už nyní lze ve většině supermarketů nalézt samoobslužné pokladny a odborníci se obávají, že jejich počet bude přibývat. Oproti zaměstnancům mají tu výhodu, že neznají pracovní dobu, stres, dovolené ani pauzy na oběd. Postupně tak mohou práci pokladních částečně či zcela eliminovat.

V podobné pozici jsou i pracovníci v rychlých občerstveních, takzvaných fastfoodech. I v Česku už nyní fungují elektronické objednávací tabule, které se obejdou zcela bez asistence personálu. Jejich výhody jsou obdobné jako u pokladních v obchodech, a i zde se očekává, že jich bude přibývat. V budoucnu by mohli být ohroženi i lidé, kteří se v těch zařízeních starají o přípravu pokrmů. V USA už totiž testují roboty, zvládnou upéct maso a připravit hamburger bez asistence člověka.

Server jako další povolání, která jsou ohrožena, uvádí například prodejce šperků, letenek, jízdenek nebo prodejce v cestovních kancelářích. Lidé se čím dál tím více orientují na jiné zboží, než jsou kupříkladu drahé kameny, a pokud po něčem touží, objednají si to přes internet, což platí i v případě dovolených. Ostatně nejen ty, ale i třeba jízdenky lze už dnes zaplatit mobilním telefonem prakticky kdekoliv.

Kritická je i situace v případě pošťáků. Dopisy téměř vymizely a nahradily je datové schránky a e-maily. Balíčky se dnes doručují nejen skrz poštu, ale i přes dopravní společnosti, které mají nesporné výhody. Jsou rychlejší, bezpečnější a se zbožím zacházejí o poznání lépe. Balíček navíc mohou doručit kamkoliv je třeba, nejen domů. Kde většina pracujících lidí přes den stejně není.

Z těch méně zastoupených povolání server zmiňuje například dispečery, jejich práci nahrazují inteligentní navigace a automatické sledování polohy, nebo rozhodčí, které může v brzké době nahradit pokročilý kamerový a monitorovací systém. 

V ohrožení jsou i telefonní operátoři, tato reklama je totiž na mladé lidi méně účinná, a proto je její budoucnost jinde. Navíc i telefonické nabídky v dohledné době údajně zvládne robotizace a umělá inteligence. Stejně tak i nebezpečné povolání dřevorubce mohou nahradit stroje. A to i přesto, že se od kácení lesů upouští stále více.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky