Maminky si zoufají! Nevystačí s dávkami z termínu do termínu

Do redakce nám píší desítky maminek, že se stále zpožďují termíny vyplácení peněžité pomoci v mateřství a rodičovský příspěvek. Na téma jsme se podrobně podívali a zjistili jsme, že vše je jinak.

660
reklama

Ukázalo se, že neexistuje konkrétní datum, kdy mají být výše zmíněné dávky vyplaceny. Česká správa sociálního zabezpečení v případě peněžité pomoci v mateřství, tzv. mateřské i úřad práce mají na vyplácení rodičovského příspěvku lhůtu 30 dnů, ve které musí dávky maminkám vyplatit.

"A argument, že mají výplatní termín do třicátého je dle mého minimálně zcestný. Tzn. že když dostanu rodičovský příspěvek 1. ledna a následně 28. února. Je vše v pořádku?," napsala například Dana Šplíchalová.

A instituce tvrdí ano. Podle zákona je vše v pořádku. Ale tento příklad je zahnán do krajnosti a v praxi to tak nevypadá. "Termín pro vyplacení rodičovských příspěvků za leden 2013 je do konce měsíce února 2013. To je pro nás závazný termín. S žádným pojmem "obvyklý" termín nepracujeme," sdělil tiskový mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Jedná se tedy o zákonný termín, kdy instituce musejí vyplatit dávky nejpozději do posledního dne v daném měsíci. V praxi to ale vypadá podle mluvčího takto: "Rodičovský příspěvek se vyplácí jednotně, lze říci, že 90% rodičovských příspěvků se vyplácí kolem 10. dne v měsíci a některé doplatky pak obvykle kolem 25. dne v měsíci. Na zákonné termíny upozorňujeme opakovaně déle než rok. Mohu všechny naše klienty ubezpečit o tom, pracovníci Úřadu práce ČR dělají maximum pro to, aby byly dodrženy zákonné termíny," doplnil Reichl.

Hodně žen jsou ale maminky samoživitelky a rozdílné příchozí termíny jim způsobují finanční potíže. Dostávají se do tísně a těžko vycházejí s minimálními finančními prostředky déle než měsíc.

"Je strašný jak je vůbec nezajímá, že musíme platit účty. To když máme něco zaplatit, tak to je stanovený přesný datum do kdy, ale když nám mají poslat peníze, tak je to pořád jinak.Vůbec nikoho nezajímá v jaký situaci se spousta maminek nachází," stěžuje si například paní Mališová.

Úřednice ani úřady s tím ale nemohou nic udělat. Jedná se o procesní záležitost, kterou by museli změnit poslanci. Nemá tedy žádný význam se na úřednice zlobit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky