Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem jim půjčili už více než miliardu korun

Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem jim půjčili už více jak miliardu korun
Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem jim půjčili už více jak miliardu korun
Foto: INT

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Půjčky od lidí pro lidi v České republiky proslavil především pee-to-peer portál Zonky. Za dobu své existence už pomohl lidem k více než miliardě korun. Ač se z počátku tento způsob půjčování zdál některým jako zcela nesmyslný, dnes po P2P úvěru sáhne řada lidí raději než po klasickém bankovním úvěru. Proč?

Peer-to-peer online služba Zonky je na českém trhu od roku 2015. Za tuto dobu si k ní našli cestu jak žadatelé o půjčku, tak i investoři, kteří chtějí zhodnotit své naspořené peníze.

Sjednání P2P půjčky je rychlé a levné

P2P úvěr je výhodný pro všechny zúčastněné, a to jak pro žadatele a investory, tak i pro zprostředkovatele. Proto také každý měsíc roste objem půjčených peněz v rámci peer-to-peer platformy.

Absence mnoha velkých budov, nespočtu zaměstnanců a firemních aut dává Zonky možnost zprostředkovávat půjčky výhodněji než v bance. Osobní setkání v kamenných pobočkách je totiž nahrazeno rychlým a levnějším vyřízením po internetu.

Se Zonky si půjčíte na karavan, na koupelnu i na sny

Ten, kdo potřebuje půjčit, na webu portálu vyplní základní údaje o sobě, pošle naskenované dva doklady totožnosti a nezapomene připsat svůj příběh. Ne nadarmo se totiž říká, že příběh prodává.

Zonky nezajímá pouze to, zda jste student, v důchodu, na mateřské dovolené nebo zaměstnanec, a proto každý zájemce o úvěr musí ke své žádosti přidat i pár slov o tom, co bude penězi financovat. Díky svému příběhu, se pak i učitelce, která potřebuje půjčit na karavan, na úvěr složí 107 lidí.

Se Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem. A to nejen na karavan, ale i na novou koupelnu, na rozjezd podnikání nebo na auto.

Lidé si nejčastěji půjčují za 10% úrokovou sazbu

O samotné výhodnosti půjčky ale nerozhoduje příběh. Úrok je stanoven podle údajů uvedených v žádosti. Nevybírá si ho tak sám žadatel, ani ho neurčuje investor. Úrokovou sazbu stanovuje zprostředkovatel. Na Zonky se úrok pohybuje od 3,99 %, průměrně pak dlužníci získávají zhruba 10% úrok.

Průměrně si prostřednictvím online služby lidé půjčují 125 000 Kč. Nejen na tuto částku se vždy skládá více investorů a není výjimkou, že takto vysokou sumu žadatel získá během pár minut. Jakmile se investoři složí na celou půjčku, nic nebrání tomu zaslat peníze na účet dlužníka.

Proč jsou peer-to-peer půjčky v Česku tolik oblíbené a proč jsou lepší než úvěry v bance?

Jsou levnější než klasické spotřebitelské půjčky nabízené bankovními domy. Jedná se o online půjčku, a tak její sjednání je snazší a rychlejší. Oproti bankám lidé půjčují lidem i na sny. Investoři nejsou tolik přísní v posuzování účelu jako bankovní domy. S P2P půjčkami lze ušetřit. Využít je lze i na refinancování drahého úvěru. S peer-to-peer půjčování můžete zhodnotit své úspory a pomoci druhým.

Témata:  Komerční sdělení půjčky

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy