Nejčastější mýty o půjčkách

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Svět půjček je opředen některými zažitými mýty, které mnoho lidí často ani neověří – a předává je prostě dál. Mezi potenciálními klienty nebankovních společností pak funguje zažitá představa, že jde o podvodný způsob půjčování peněz nebo ještě něco horšího.

Nejčastější mýty o půjčkách
reklama

Krátkodobá půjčka přitom může snadno pomoci mnoha lidem, není důvod se šance na ni vzdávat předčasně nebo podobnou možnost přímo odepisovat. Jaké nejčastější polopravdy a mýty se tedy mezi lidmi šíří?

Kdo si půjčí, čekají ho brzy problémy

Že je půjčka něco špatného? To si bohužel myslí stále poměrně dost lidí. Ne každý úvěr je ale permanentní vstupenka do pekla. Musíte si vybrat výhodnou nabídku, která bude navíc účelná. Vlastní bydlení či vlastní auto, to zní opravdu rozumně. Naopak rodinná dovolená v Karibiku na úvěr, to už je jistě zcela zbytečný dluh, ze kterého jen tak nevybřednete. Zvažte rizikovost půjčky a dobře si ji rozmyslete, to je tu prostě celá věda! Specifický úvěr, jako je například půjčka do výplaty, bude něco úplně jiného než hypotéka.

Čím výhodnější úrok, tím lépe? To neplatí tak docela přesně. Dokonce by se dalo říci, že úroková sazba je někdy zavádějící, zvláště pokud na vás čekají nějaké (skryté) poplatky. Krátkodobá půjčka se obvykle dá snadno odhadnout, ale co ta dlouholetá, se splátkovým kalendářem, který je nutné dodržet měsíc co měsíc? V případě půjček se prostě vyplatí okřídlené úsloví – dvakrát měř a jednou řež. Důležité také je zvážit vše podle RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů. Ta se stoprocentní přesností ukáže, o kolik přeplatíte jistinu. Máte tak jasnou záruku, že tento číselný údaj je opravdu směrodatný. Úrok zkrátka nezohledňuje další případné náklady s půjčkou spojené.

Když přijdou problémy, nelze čekat pomoc

Tohle není tak docela pravda. V případě problémů můžete využít například pomoc ze strany osobního bankovního poradce. Zatímco krátkodobá půjčka je obvykle zcela bez problémů, dlouhodobé splácení má jistá rizika. Ztráta zaměstnání, ale třeba i dlouhodobá nemoc, rozvod, narození dalšího dítěte a s tím spojené výdaje – to vše může nabourat rodinný rozpočet, který pak nevykryje měsíční splátky.

Řešení je však poměrně dost, existují bezplatné právní poradny, kde vám ochotně pomohou. Ne všichni mají zájem na tom, aby vás okradli nebo připravili třeba o nemovitý majetek. Důležité je v případě problémů hlavně začít jednat, nesmíte takzvaně hrát mrtvého brouka. Po nějaké době se tak mohou nastřádat velká penále, která nebudete stíhat platit. A podobné konce si každý jistě rád odpustí, protože tohle už skutečně zavání exekučním řízením. A osobní bankrot? To je rozhodně světlo na konci tunelu, ale také minimálně pět let absolutního odříkání a splácení dluhů ve velkém. Žádné soudní zproštění povinnosti splatit své závazky, o nic takového nejde. Je to nová šance, nikoliv zametení starých dluhů pod koberec.

COOL CREDIT je férová a stabilní společnost

Klasická půjčka do výplaty, a ještě mnohem víc. Přesně to je COOL CREDIT, stabilní český poskytovatel mikroúvěrů. Pro nové klienty má COOL CREDIT připravenu možnost první půjčky zcela zdarma, a to až do výše sedmi tisíc korun. Jednorázová splátka, transparentní podmínky. Žadatel musí splnit jen nejnutnější minimum – české občanství, plnoletost, prokázat trvalý příjem, mít mobilní telefon a bankovní účet. Tedy vlastně nic, co by mělo být nějakým problémem, že? Schválení je poté už prakticky formalitou, která se odehraje v řádu několika minut. S COOL CREDIT se prostě dá ušetřit pořádná porce času!

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky