Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se nepoučili. Každá třetí domácnost si bude muset vzít půjčku

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Češi se ani letos nepoučili a utráceli na svých dovolených víc, než sami plánovali. Každá třetí domácnost tak přiznává, že bude nucena si v nejbližší době vzít půjčku. Situace je však o něco lepší než v loňském roce.

To vyplývá z celorepublikového průzkumu, kterou si nechala zpracovat přesně po roce společnost Fair Credit. Dotazování se zúčastnilo přes 900 respondentů z celé České republiky. „Češi mají na konci prázdnin opět hluboko do kapsy. Utráceli více, než plánovali a i po roce české domácnosti přiznávají, že se budou muset zadlužit,“ uvedl Ing. Tomáš Konvička, MBA, obchodní ředitel společnosti Fair Credit.

Každá třetí domácnost uvádí, že si bude muset vzít úvěr, aby překlenula září, kdy má domácnost zvýšené výdaje kvůli začátku školního roku. „Situace je letos o poznání lepší, neboť to nebude každá druhá domácnost, jako tomu bylo v roce 2015,“ dodal T. Konvička. 30 % dotázaných se bude snažit do poslední chvíle půjčku oddalovat, i přesto si myslí, že nakonec s rozpočtem nevyjdou.

Češi nejvíce utráceli opět za potraviny, které tvořily 35 % jejich výdajů. To je o 5 procentních bodů méně než loni. Naopak narostly výdaje za dopravu, které se zvýšily o 10 procentních bodů na 30 %, stejně tak i zábava, za kterou Češi utratili 25 % ze svých úspor. Oproti tomu se snížila útrata za kosmetiku (7 %) a ostatní (3 %). Přitom z potravin největší část tvořilo jídlo (55 %), alkohol (30 %) a tabák a tabákové výrobky (15 %).

Témata:  půjčky CZK

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:40

7. května 2024 9:51

7. května 2024 9:44

6. května 2024 11:09

5. května 2024 12:40

Macron chce využít slábnutí Německa a zásadně změnit Evropu. Namlouvá si Čínu

Francouzský prezident Emmanuel Macron tuší příležitost. Vnímá ekonomické i politické slábnutí Německa, které se chytlo do pasti závislosti na ruských energiích a své nezvládnuté energetické přeměny, Energiewende. Z Německa je dnes opět „nemocný muž Evropy“ a Macron podniká ofenzivu. Nemastná neslanost kancléře Olaf Scholz mu ji jen usnadňuje. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Počet žadatelů o hypoteční úvěr se zdvojnásobil, sazby však klesají velmi pomalu

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů dosáhl v dubnu hodnoty 5,25 procenta a klesl již po páté v řadě. I přes opětovné snižování základních sazeb Českou národní bankou klesají od začátku roku úrokové sazby jen velmi pomalu. Na konci loňského roku se průměrná hodnota úrokových sazeb pohybovala okolo 5,71 procent, nyní evidujeme oproti této hodnotě pokles o 0,46 procentního bodu. I toto snížení je však pro zájemce o hypoteční úvěr velmi významné, neboť i rozdíl několika desetin v úrokové sazbě může znamenat úspory v řádech tisíců.