Jak Češi využívají peníze ze stavebního spoření?

Téměř polovina Čechů si zakládá stavební spoření již s úmyslem investovat úspory do bydlení, desetina kvůli možnosti čerpat úvěr.

Ilustrační fotografie
reklama

Stavební spoření u nás patří mezi nejvyužívanější finanční produkty. Průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že téměř polovina účastníků stavebního spoření od počátku ví, že úspory využije na bydlení. Desetina respondentů si stavební spoření zakládá již s vidinou budoucího úvěru.

Nové stavební spoření si v dohledné době plánuje založit 8 % lidí. Každý druhý Čech, který v současnosti má stavební spoření, přitom uvažuje o jeho opakování v budoucnosti.

Nejčastější počet smluv o stavebním spoření v rodině jsou jedna až dvě (49 %). Tři a více smluv uvádí pětina respondentů.

Téměř polovina dotázaných Čechů si stavební spoření zakládá již s úmyslem naspořené peníze investovat do bydlení. Desetině respondentů jde od začátku především o možnost v budoucnu čerpat výhodnější úvěr na bydlení. Třetina spořící populace nezná předem účel, na který použije naspořené prostředky. Pouze 9 % lidí si spoří z jiných důvodů nebo na konkrétní účely, které nesouvisí s bydlením.

Dvě hlavní oblasti využití naspořených financí v rámci stavebního spoření jsou rekonstrukce bydlení (47 %) a nákup bytu nebo domu (28 %). Více než šestina Čechů si peníze nechá volně k dispozici. Dalším častým využitím úspor je pořízení či obměna vybavení domácnosti. Z úspor Češi kupují nábytek (14 %), bílou techniku (11 %) nebo platí nečekané výdaje (11 %).

Možnosti čerpat běžný nebo překlenovací úvěr od stavební spořitelny využila třetina dotázaných účastníků spoření. Úvěr od stavební spořitelny respondenti ve většině případů využívají pro financování kompletních rekonstrukcí a přestaveb (59 % případů). Pořízení bytu nebo domu s ním řeší 40 % dotázaných.   

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky