Stavební spoření čeká velká změna! Co se děje?

Jediná věta v zákoně by měla zhruba půl milionu rodičů zbavit pořádných starostí. Ty jim přinesly změny ve stavebním spoření, které uvedl v platnost nový občanský zákoník.

Ilustrační fotografie
reklama

Část poslanců proto chce do zákoníku přidat větu, která by rodičům umožnila - v určitých případech - peníze použít bez rozhodnutí soudu. Hodiny strávené v soudní síni kvůli převodu stavebního spoření dítěte k jiné spořitelně by tak mohly být minulostí.

Za běžné záležitosti se také považují kroky související se zřízením, změnou, nebo ukončením smlouvy o stavebním spoření. Tuto větu teď chtějí do zákona přidat poslanci ODS. Jinak se totiž rodiče bez soudního řízení k penězům, které spořily pro děti, nedostanou. A takových spoření je podle odborníků přes půl milionu.

"Vítám jakoukoliv novelizaci ustanovení, které je až příliš přísné. Na druhou stranu si potřebujeme uvědomit, že to byla ODS, která přes argumenty opozice protlačovala a nakonec silou protlačila nový občanský zákoník," uvažuje sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc.

Poslanci by se touto novelizací, která se sice vejde na jediný list papíru, ovšem zasahuje do života řady lidí, měli zabývat už na té nejbližší, tedy březnové schůzi.

Někteří z nich ale namítají, že tento pozměňovací návrh nepamatuje na jiné spořící produkty pro děti, u kterých by mohl být stejný problém. Možná se tak diskuze ve Sněmovně protáhne a rodiče si tak na tu jedinou kouzelnou větu možná ještě nějakou dobu počkají.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky