Pojišťovnu můžete změnit už jen pár dní

Pokud nejste spokojeni se svou zdravotní pojišťovnou, neměli byste váhat. Na změnu máte totiž už jen posledních pár dní, pojišťovnu lze měnit pouze do konce června. Podívejte, jak pojišťovnu změnit.

Ilustrační fotografie
reklama

Změnit zdravotní pojišťovnu není žádný problém, jen to musíte stihnout do konce června, aby změna začala platit od 1. ledna následujícího roku. Pokud o tom uvažujete, tak byste měli pospíšit, protože do termínu zbývá už několik posledních dní.

Před změnou byste určitě neměli podcenit to, aby lékaři ve vašem okolí nebo váš lékař mají s vybranou pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Bylo by totiž nemilé, kdybyste najednou museli shánět praktického lékaře, zubaře nebo pediatra pro své dítě.

Další věc, kterou každý zvažuje, když mění pojišťovnu, je, co která nabízí. 
 
Pokud jste tedy definitivně rozhodnuti pojišťovnu změnit, tak to není příliš složité. Stačí jen navštívit pobočku nebo poslat písemnou či elektronickou žádost na novou pojišťovnu. Ta už se pak o všechno "papírování" postará sama. Až dostanete novou kartičku pojištěnce, tak tu starou musíte vrátit původní zdravotní pojišťovně.

Po změně zdravotní pojišťovny to musíte nahlásit svému zaměstnavateli a to do 8 dnů od samotné změny. Pokud to neuděláte, zaměstnavatel po vás muže chtít uhradit pokutu a ta může být až ve výši 200 tisíc korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky