Počasí: Pondělní bouře způsobily škody za stovky milionů

Tisíce škod za stovky milionů korun způsobily klientům pojišťoven pondělní bouřky, které zasáhly část země, ale nejvíce Olomoucký kraj.

Poškozené auto kroupami
reklama

Kroupy ničily především karoserie aut i střechy domů. Výrazné škody hlásí i zemědělci na plodinách. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi pojišťovnami. Ty již začaly s výplatou plnění.

Kooperativa k dnešnímu poledni eviduje z pondělních bouřek 2183 škod za 104 milionů Kč. Z toho jen krupobití způsobilo 1876 škod za 89 milionů Kč. Ostatní škody připadají na vichřici a pády stromů. Největší škody přišly z několika autosalonů v Olomouci, kde jsou poškozené budovy i uskladněné vozy, řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Pojišťovna podle něj již začala klientům vyplácet první pojistná plnění.

Allianz do dnešního dopoledne klienti nahlásili 1400 pojistných událostí za 55 milionů Kč. Přes 900 škod způsobilo krupobití na vozidlech. Naprostá většina motoristů dává přednost tomu, že si při prohlídce nechají vyplatit peníze a sami se pak rozhodnou, jak s opravou naloží. "Po hektickém úterku, kdy jsme v zákaznickém centru zaznamenali stoprocentní nárůst počtu hovorů, máme již dnes spíše standardní provoz. Výjimkou zřejmě bude opět pondělní dopoledne, kdy se ozvou chataři a chalupáři, kteří pojedou na prodloužený víkend zkontrolovat své nemovitosti," uvedla mluvčí Katařina Ikráthová.

ČSOB Pojišťovna má zatím nahlášeno 600 škod, ale odhaduje, že jich bude až 1200. Odhad celkové škody v Kč je okolo 20 milionů Kč. Průměrná škoda u vozidel činí 15.000 Kč, u nemovitostí 20.000 Kč. "V menší míře nám jsou hlášeny i škody na podnikatelských objektech a nějaké škody i v zemědělském pojištění," doplnil mluvčí Petr Milata. Na pojištění zemědělců se zaměřuje Agra pojišťovna, která má podle ředitele Marka Bizoně aktuálně přes 200 hlášení o škodách. Ty odhadl celkově na desítky, možná i stovky milionů Kč.

Česká podnikatelská pojišťovna z pondělních bouřek eviduje téměř 300 škod za zhruba 11 milionů Kč. Rostou podle mluvčí Renaty Čapkové také škody hlášené z havarijního pojištění vozidel (přes 500 poškozených vozů se škodou celkem 15 milionů Kč). Karoserie či střechy vozidel poškodily kroupy či padající větve. Nejvíce škod má pojišťovna hlášeno z Olomouckého kraje. Největší oznámenou škodou je zatím poškození střechy kancelářské budovy na Prostějovsku za téměř jeden milion Kč, dodala.

Po vydatných bouřkách z prvního července registruje Uniqa zatím 600 škod v úhrnné hodnotě 28 milionů korun. Na autech se podle mluvčí pojišťovny Evy Svobodové ´vyřádily´ kroupy, které ničily také okna a střešní krytiny budov. Na těch ale 'úřadovaly' i silný vítr a lijáky. Největší z doposud oznámených škod klientů přišla z výrobního závodu v Olomouci, kde vítr silně poškodil střechu a liják následně způsobil zatečení vody do provozní haly.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky