Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hořící vánoční stromek může pokazit vánoční pohodu vám i sousedům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vánoce a Silvestr jsou časem odpočinku a oslav, při neopatrné manipulaci se svíčkami, prskavkami a zábavní pyrotechnikou se ale mohou změnit na nepříjemný zážitek. Slavia pojišťovna nabízí pro krytí škod pojištění domácnosti, které můžete sjednat rychle a pohodlně online.

Pozor na svíčky na vánočním stromku

Podle statistik Hasičského záchranného sboru České republiky dochází každý rok ke vzniku škod na majetku i zdraví v období Vánoc. Typickou událostí, která může mít za následek třeba i zničení celého rodinného domu může být i nedostatečná opatrnost při zapalování svíček, nebo prskavek aj. Velmi často dochází i ke zranění osob.

Vybrané příklady pojistných událostí v období Vánoc 2017

22. 12. – bytový dům, Tuchlovice, okr. Kladno, příčina – hra dětí s otevřeným ohněm, škoda – 2 000 000 Kč, 5 zachráněných osob, 5 evakuovaných osob, požár likvidovaly 4 jednotky PO,23. 12. – rodinný dům, Těmice, okr. Hodonín, příčina – zanedbání bezpečnostních předpisů při zapalování svíčky, škoda – 1 000 000 Kč, požár likvidovalo 5 jednotek PO,24. 12. – vánoční stromeček a rodinný dům, Podlešín, okr. Kladno, příčina – nedbalost při zapalování prskavek, škoda – 1 000 000 Kč, 2 zraněné osoby, 2 zachráněné osoby, požár likvidovaly 3 jednotky PO.Rizika manipulace se zábavní pyrotechnikou

Zábavní pyrotechnika patří nedomyslitelně k oslavě konce roku. Pro snížení rizika jejího používání a předcházení škodě na zdraví nebo majetku je ale potřeba dodržovat bezpečnostní zásady.

Hlavní zásady pro nákup a používání zábavní pyrotechniky

Při nákupu se ujistěte, že výrobek je označen certifikační značkou CE; Dejte přednost kamenným obchodům nebo zavedeným online prodejcům; Pečlivě rozmyslete umístění pyrotechniky před jejím odpálením, zejména s ohledem na předpokládaný směr letu raket a výškových efektů a poblíž stojících objektů (stromy, obydlí, stojící osoby apod.); Postupujte podle návodu, který je výrobce povinen uvádět na výrobku; Nepodceňujte bezpečnostní pokyny výrobce pro manipulaci s pyrotechnikou, která vykazovala defektní chování.

Sjednejte si pojištění on-line

Na portálu Slavia pojišťovny lze snadno a rychle sjednat v příslušné sekci pojištění domácnosti, které může v případě požáru nebo jiného poškození bytu, domu nebo jeho zařízení zamezit nepříjemnému začátku roku v případě výše uvedených nehod. „Stačí specifikovat nemovitost, vybrat konkrétní z navržených řešení a uhradit pojistné online platbou. Otevřeno je tedy vlastně pořád, i mezi svátky,“ říká Václav Geletič, product manager Slavia pojišťovny.

Témata:  Vánoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.