Na co si dát pozor při cestě do zahraničí?

Nejoblíbenější prázdninovou destinací Čechů se letos opět stalo Chorvatsko, ale destinace mimo Evropu jsou stále žádanější. Vyplývá to z interních dat společnosti Porovnej24.cz. Z turistů, kteří si zřizovali cestovní pojištění přes srovnávač, volilo Chorvatsko 18 % z nich – oproti loňsku se tak jedná o pětiprocentní pokles.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Po Chorvatsku je nejvyhledávanější destinací Slovensko (12,08 %), našeho východního souseda následuje Itálie (9,15 %). Z mimoevropských letovisek je největší zájem o Turecko a Egypt – zatímco loni v létě do některých zemí mimo starý kontinent vyráželo pouhých 3,1 % Čechů, letos to je už 6 procent. Výjimkou nebyla ani sjednaná cestovní pojištění třeba na dva dny do Bahrajnu, nebo na čtyři dny do Nigérie. Ne vždy však lidé odjíždějí na dovolenou dostatečně připraveni.

Na co si dát při výběru cestovního pojištění pozor?

  • Dostatečná výše krytí léčebných výloh
  • Jaké aktivity spadají do základní nabídky
  • Možnosti připojištění pro aktivní dovolenou

„Největším nešvarem českých turistů je především neinformovanost. Ta se nejvíc týká rekreačních a rizikových sportů, mezi kterými často nevidí rozdíl. Zatímco rekreační sporty v sobě zahrnuje každé cestovní pojištění, rizikové sporty je třeba si připojistit. Hranice mezi těmito dvěma aktivitami je někdy velmi tenká, navíc je každá pojišťovna definuje jinak,“ uvedl Zbyněk Laisek z firmy Porovnej24.cz, která se zaměřuje na srovnání cestovních pojištění.

Jako příklad uvádí jízdu na vodním skútru – zatímco některé pojišťovny tuto aktivitu řadí do základní nabídky, u jiných je nutné se připojistit v rámci rizikového sportu. Připojištění se nakonec mohou týkat i tak běžné činnosti, jako je plavba po moři výletní lodí či na jachtě. Odlišný přístup pojišťovny zaujímají i k jízdě na koni nebo kolečkových bruslích.

„Pokud turista neplánuje vyloženě pasivní dovolenou strávenou ležením u moře a chce si pobyt oživit i nějakým sportem či výletem, rozhodně by si měl prostudovat pojistné podmínky, ve kterých je definován seznam rekreačních a rizikových sportů,“ dodává Laisek.

Pozor na nedostatečné limity

Do velkých potíží se turista může dostat i tehdy, pokud zvolí nedostatečný limit krytí léčebných výloh. To se týká hlavně lidí, kteří vyrážejí mimo země Evropské unie. 21 procent z nich volí u cestovního pojištění nižší krytí, tedy v rozsahu 1,5 až 5 milionů Kč. Dle Laiska může být tento limit nedostačující, protože náklady na léčení se v některých státech mohou výrazně prodražit. Mimo Evropu by měl turista vyrážet pojištěný ideálně na 7 milionů korun, minimálně však na 3 miliony.

Automatická volba nízkých limitů bývá otázkou finální ceny – tou však lze hnout dolů a přitom nedělat zásadní kompromisy ve výši krytí léčebných výloh. Ideální ilustrační příklad může být čtyřčlenná rodina, která se chystá na týden do Chorvatska.

Mezi nejdražšími a nejlevnějšími nabídkami s krytím obdobných rizik totiž může být rozdíl v ceně i 56 %. Například léčebné výlohy v rozsahu 7 milionů Kč a pojištění odpovědnosti ve výši pěti milionů mohou stát 1 400 korun, ale také se můžeme dostat už na 605 korun za stejně vysoké léčebné krytí a o milion nižší pojištění odpovědnosti. Využití cenového srovnávače dává smysl nejen kvůli ceně. Výrazně může pomoci i pro získání přehledu o nabídkách na pojistném trhu, navíc maximálně zjednodušuje proces uzavření smlouvy, který se stává otázkou minut.

Co při dovolené hrozí nejčastěji a čeho se Češi obávají?

Mezi nejčastější zdravotní problémy, se kterými se turisté na dovolené potýkají, patří zlomeniny, šlápnutí na ježka, zubní komplikace, infekce a alergie. Šlápnutí na ježka bývá zvláště v Chorvatsku velmi častou zdravotní komplikací. Zaražené bodliny není možné vytáhnout ručně, proto člověk musí urgentně do nemocnice.

Češi se v cizině nejvíce obávají zdravotních problémů, proto 76 % z nich volí u cestovního pojištění vyšší pojistnou ochranu (ve výši 5 milionů Kč a více). Druhým nejčastěji sjednávaným připojištěním je pojištění odpovědnosti (volí jej 89 % cestovatelů). „Toto pojištění je vhodné zvláště tehdy, pokud cestuje rodina s dětmi. Děti totiž mohou způsobit nemalé škody například na hotelovém vybavení, či na majetku jiných turistů,“ vysvětluje Laisek.

Zajímavostí může být velmi malý zájem o pojištění storna zájezdu, které volí pouze 1,31 % cestovatelů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky