Proč lidé pijí mateřské mléko jiného savce? Je vůbec zdravé?

Kravské mléko se považuje za největší zdroj vápníku vůbec. Bohužel novodobé studie ukazují, že opak je pravdou. Například takový mák či mandle se pyšní daleko větším množstvím kalcia, než bělavý mok.

Ilustrační fotografie
reklama

V kravském mléce je žalostně málo železa, což je jeden z důvodů, proč se tele živí trávou. Příroda to zařídila skvěle. Umožňuje teleti trávit mléko a trávu zvlášť. To bohužel člověk nedokáže.

Vše se hromadí v jedné „míse", kde nakonec probíhá mléčné kvašení, které způsobí zahlenění organismu. Kravské mléko se dostává do lidského žaludku, kde se sráží díky kyselým žaludečním šťávám a vytváří cosi, co připomíná tvaroh. Více škody než užitku.

Co stojí za zmínku je fakt, že žádný savec na světě (s výjimkou člověka) nekonzumuje mateřské mléko jiného živočicha. Kraví mléko obsahuje kazeín, což je bílkovina užitečná pouze pro telata. Tato látka způsobuje růst kopyt a rohů. Tento doplněk člověk jistě nepotřebuje.

A co tedy ten vápník? Ano, v mléce se nachází, ale mnohem větší množství naleznete v již zmíněném máku, mandlích, mrkvi, zelí či řepě.

Pokud vám mléko chutná, nevzdávejte se ho, zkuste ho třeba jen omezit. Jak se říká, všeho s mírou. Na zdraví.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky