Co se stane s vaším tělem, když se vzdáte cukru?

Cukry podle odborníků poškozují cévy a způsobují ischemickou chorobu srdeční. Mohou vést ke zvětšení a ztučnění jater. Kromě toho zatěžují slinivku a navozují stále větší pocit hladu, takže lidé tloustnou. Není to ale zdaleka všechno. Víte, že příjem cukru může ovlivnit i kvalitu pleti nebo spánek?

Ilustrační fotografie
reklama

Lehce pracující člověk by měl denně sníst maximálně 48 gramů jednoduchých cukrů, průměrný obyvatel Česka ale denně zkonzumuje i dvojnásobek tohoto množství – až 26 kostek denně. Vzdát se cukru je sice velmi obtížné, pokud se vám to ale podaří, přinese vám to celou řadu výhod, které poznáte už po jednom měsíci.

1. Hubnutí

Je jasné, že pokud se vzdáte cukru, půjdou vaše kila dolů. Server The Independent s odkazem na experty poukazuje, že škodlivé jsou i slazené nápoje. Jejich pravidelné pití zvyšuje tělesnou hmotnost i BMI.

2. Regulace chuti k jídlu

Konzumace cukru způsobuje, že mozek uvolňuje dopamin a serotonin, hormony, které zlepšují vaši náladu. Jinými slovy - když naše chuťové pohárky na jazyku detekují cukr, fruktózu, sacharózu, glukózu nebo maltózu, náš mozek tento sladký signál zpracuje a aktivuje se v něm systém odměn. Ten je běžně aktivován například sexem, drogami nebo alkoholem.

Cukr je jednou z mála potravin, které systém odměňování spouštějí a jelikož nám vsugeruje, že je vše sladké pro naše tělo nezbytné, může být velmi těžké se ho vzdát. Nicméně pravidelný a velký přísun cukru může nastartovat transportéry dopaminu, což vede k další potřebě cukru. Pokud tedy vynecháte cukr, dojde k regulaci chuti k jídlu i chuti na sladké.

3. Lepší spánek

Bez velké přísunu cukru se vám podle vědců bude lépe spát. Doktorka Alison Tedstoneová, britská odbornice na veřejné zdraví serveru prozradila, že neustálé výkyvy cukru v krvi ovlivňují nejen náladu, ale i spánek. Stálá hladina glukózy způsobí, že je spánek kvalitnější.

4. Čistější pleť

Odbornice na trénink a zdraví Rose Longová pro server The Independent uvádí, že pokud vynecháte cukr, bude vaše pleť čistší a jasnější.

5. Nižší riziko vzniku diabetu 2. typu

Počet lidí s diabetem za posledních 35 let asi čtyřnásobně vzrostl. Konzumace jedné dávky sladkého nápoje každý den zvyšuje o 15 procent riziko vzniku diabetu typu dvě, ukazuje studie vědců z Harvard School of Public Health.

6. Nižší riziko vzniku srdečních chorob

Jedna studie zjistila, že u těch, kteří získávají 17-21 procent svého příjmu kalorií z přidaného cukru, mají o 38 procent vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kteří příjem cukru udržují na doporučeném úrovni.

7. Méně zubního kazu

Cukr má samozřejmě velký vliv na náš chrup. Světová zdravotnická organizace uvádí, že u těch, kteří přijímají více cukru než je denní limit, hrozí vyšší rizik problémů se zuby a zubní kazy.

Témata: cukr | zdraví | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky