Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na světovém trhu bude chybět zhruba 3,8 milionu tun cukru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V sezoně 2021/2022 bude na světovém trhu chybět kvůli vyšší spotřebě zhruba 3,8 milionu tun cukru. Předpověděla to dnes Světová organizace pro cukr (ISO), která tak zhoršila svůj výhled z května. Tehdy očekávala, že deficit se bude pohybovat kolem 2,6 milionu tun. Příští sezona začíná v říjnu.

Aktualizovaný výhled je také horší ve srovnání s tím, co čekají analytici. Ti v anketě agentury Reuters minulý týden odhadli deficit na trhu s cukrem v nadcházející sezoně na dva miliony tun.

ISO je mezivládní organizace se sídlem v Londýně. Ve čtvrtletní aktualizaci také uvádí, že produkce cukru bude proti minulé sezoně vyšší o 0,2 procenta a dosáhne 170,6 milionu tun. U spotřeby čeká ISO nárůst o 1,6 procenta na 174,5 milionu tun.

Rozsah očekávaného deficitu na světovém trhu s cukrem v nynější sezoně 2020/2021 organizace snížila na 1,5 milionu tun. Dosud schodek odhadovala na 3,1 milionu tun.

Produkce cukru v Brazílii podle odhadu organizace v nadcházející sezoně klesne na 34,4 milionu tun z 38,9 milionu tun, s nimiž ISO počítá v nynější sezoně. V Indii organizace čeká nepatrný pokles produkce, a to na 30,7 milionu z předpokládaných 31 milionů tun v nynější sezoně.

V některých zemích se ale čeká růst produkce. Například v Thajsku na devět milionů z očekávaných 7,1 milionu tun v nynější sezoně, v Evropské unii pak na 14,9 milionu z předpokládaných 13,9 milionu tun.

Témata:  cukr

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy