Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maso lidem chutná. Víte ale, co způsobuje v trávicí soustavě?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moderní je maso nejíst? A je to vlastně i zdravé, když se to vezme kolem a kolem. Je tu ale jeden háček. Maso je hlavní zdroj vitaminu B12.

Vezmeme to zeširoka, obecně. Konzumace velkého množství živočišných bílkovin, způsobuje zahnívání v trávicí soustavě, opakující se zácpy a zanesení organismu kyselinou mléčnou, šťavelovou a močovou.

Jelikož nemá maso ani chuť a vlastně ani zápach, je nutné ho před konzumací nějak upravit. Ať už kořením, či tepelně. Během tepelné přípravy se tvoří přibližně 20 jedovatých látek, které ničí cévy a nervovou soustavu. A pak nastává ona zmíněná hniloba. Proces hniloby způsobuje výkyvy v pH tlustého střeva, což má za důsledek překyselení krve. A právě překyselení krve může být pomyslným spouštěčem různých nemocí.

Ale pozor, ne každý člověk musí být vegetarián! Vše je velmi individuální a to i potřeba masa pro konkrétní tělo. Jen i zde platí, že všeho s mírou. Pokud si dáte maso, či masné výrobky jednou týdně, tělo se s tím poměrně dobře popere. Navíc tím získáte zmíněný vitamín B12, který se podílí na krvetvorbě a správném fungování nervového systému. Nevyskytuje se bohužel v rostlinných zdrojích, tudíž nejíte li živočišné výrobky (maso, játra, ale i vejce), musíte ho doplnit uměle. Tedy měli byste.

B12 lze vyrábět průmyslově, tudíž mají odpůrci masa vyhráno. Pokud vám tedy maso nechutná, nenuťte se do něj. Nezapomeňte ale na vyrovnanou a vyváženou stravu.

Témata:  Maso vegetariáni lidé potraviny

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy