Mateřská není žádná dovolená aneb Jak se na ní nezbláznit

Vždy, když se narodí zdravé miminko, je to obrovská událost. Ale čas běží a děťátko roste. Jako matky mu děláte parťáka, ochranáře, učitele, pečovatelku a milující osobu v jednom 24 hodin denně. Je tedy logické, že začne váš mozek stávkovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Režim na mateřské, je ně co jako kolovrátek. Pořád to samé dokola - kojení, přebalování, paci paci pacičky a radost z toho, že už sedí, anebo krásně papá. Den za dnem, týden za týdnem. Možná na sobě začnete postupem času pozorovat, že se z vás stává infantilně šišlající osoba. Na nic nečekejte a objevte v sobě opět tu krásnou a chytrou ženu. Poradíme vám, jak na to.

Udělejte si čas pro sebe

Neodkládejte to! Tento počin je totiž opravdu důležitý. Vzpomeňte si na to, co jste ráda dělala. Může to být cokoliv, klidně pouhé kavárenské povalečství. 

Povolejte babičky, tatínky či kamarádky. Užijte si několik hodin jen a jen pro sebe. Během těchto pár chvil přijdete úplně na jiné myšlenky. A zapomeňte na výčitky svědomí. Děťátko se bez vás obejde a vy načerpáte novou energii. Je důležité nezapomínat na své koníčky.

Čtěte

Je vlastně úplně jedno co. Důležité je nezakrnět a vzdělávat se. Možná se pousmějete a ptáte se, jak je možné sebevzdělávání čtením románu. Ale pozor, už jen tím, že čtete, vnímáte slova a tvoříte si další a další slovní zásobu. 

A navíc, čtení je víc a víc moderní. Dalo by se hovořit o trendu, který na nás opět vykukuje. Lidé plní Instagram knižními novinkami a fotí se v knihovnách. Je tolik novinek i klasik, které stojí za to číst!

Zajímejte se o dění ve světě

Tím, že si přečtete zprávy, nebo si poslechnete krátký přehled v rádiu, získáte všeobecný přehled. Svět se netočí pouze okolo špinavých plen. 
A navíc, vaše okolí si jistě nebude chtít pořád povídat o tom, jestli je lepší jablečná nebo banánová přesnídávka. 

Najděte si přivýdělek

Je samozřejmé, že nepůjdete doplňovat zboží do supermarketu, nebo řídit 50 lidí do vrcholového managementu. Starost o dítě je sice práce na plný úvazek, ale je důležité mít na chvilku i jiné starosti. V dnešní době je spousta nabídek práce z domova a koruna navíc k mateřské dávce se vždy hodí do rodinného rozpočtu.

Vzdělávejte se

I když je rodičovská dovolená zápřah a se slovem dovolená vlastně nemá nic společného, i tak je to ideální doba na doplnění vzdělání. Zkuste nějaký jazykový kurz či seminář o literatuře? Zkuste zkrátka cokoliv, co vás baví a láká!

S dítětem choďte kamkoli

Nezapomeňte, že svět je obrovský! Neskládá se pouze z dětského hřiště a pediatrické ordinace. V dnešní době maminky s kočárky mohou snad úplně všude. Vyrazte do kavárny na lahodnou kávu, navštivte knihovny či galerie. Vy si užijete a dítě se naučí trpělivosti.

Mateřství může být velká zábava, ne jen rutina. Děti jsou božská stvoření bude je bavit spolu s vámi poznávat a objevovat svět. Nedělejte z nich hloupé, máme se od nich tolik učit. A nepodceňujte je, protože ony ví, co se sluší a patří.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky