Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký jarní úklid nemusí být noční můrou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podobně jako naše tělo potřebuje po zimě očistit, tak i byt a dům si na začátku jara zaslouží naši péči a pozornost. Velký jarní úklid ale nemusí být naší noční můrou.

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně vyvětrat, oprášit a umýt.

Postupujte systematicky, vyplatí se to

Příznivců velkého úklidu, který zahrnuje mytí oken, utírání prachu, praní záclon a další podobné činnosti, není mnoho. V každém interiéru se práší a usazují se v něm nejrůznější nečistoty a bakterie. Pravidelnému úklidu se proto nikdo z nás nevyhne. Jarní úklid by měl však zasáhnout i ta místa, kam se při běžném uklízení nedostaneme.

Efektivní úklid si žádá jasně daný plán. Pokud budeme neustále odbíhat od jeho úkolu k druhému a vyčištěná okna si znovu zašpiníme prachem, který se zvedne při zametání podlahy, pak si možná brzy začneme připadat jako Sisyfos a úklid vzdáme. Stačí přitom dodržet několik jednoduchých doporučení, které nám úklid zrychlí a vše půjde jako po másle.

Nejdřív bychom se měli zaměřit na vytřídění všeho starého a sezónního vybavení (zimní dekorace či staré časopisy) a oblečení. To znamená projít šatnu nebo šatní skříň a roztřídit nepotřebné oděvy i obuv a přesunout je na méně dostupné místo, aby nezabíraly prostor pro jarní oblečení.

Vyprat, vyčistit a obměnit

Poté by se naše pozornost měla soustředit na sundání a vyprání textilií. Jde například o záclony, ložní prádlo nebo povlaky na dekorativní polštářky, kde se usazuje prach. Následuje vymetení pavučin a prachu i ze špatně dostupných koutů (například za nábytkem) obývacích prostor a chodeb.

Nyní přichází na řadu čištění oken. Nesmíme zapomenout pořádně otřít vnitřní i vnější okenní rámy, prostor mezi skly i parapety.

Nablýskaná kuchyně

Dalším místem, kam bychom měli v rámci úklidu zamířit, je kuchyně. V kuchyni bychom se měli zbavit zašlé špíny a mastnoty, která vzniká při vaření. Neměli bychom zapomenout na vnitřní prostor klasické ani mikrovlnné trouby, varné desky ani na oblasti kolem dřezu a vodovodní baterie, kde se často usazují nejrůznější nečistoty.

Jde to i bez chemie

Na konec si necháme toaletu a koupelnu. Pro dokonalou čistotu si můžeme pomoci přírodními čisticími prostředky. Účinným čističem je klasický ocet, který nám pomůže vyčistit a dokonale vyleštit lesklé kovové plochy, keramiku i sklo.

S chytrými pomocníky to půjde snadno

Práci si můžeme usnadnit díky praktickým pomocníkům. Dřevěné i laminátové podlahy či koberce za nás uklidí robotický vysavač. Dlažbu můžeme vyčistit praktické mopy. Menší plochy, kde se usazuje prach, rychle a šetrně vycídíme díky antistatickým utěrkám a hadříkům z mikrovlákna.

Pak už stačí byt vyzdobit několika doplňky v jarních barvách a na stůl naaranžovat živé květiny. A jaro může začít!

Témata:  jaro bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy