Chřipka: Zbytečná úmrtí a ztráty v rodinném rozpočtu

Chřipka je závažné onemocnění, kterým se v České republice každoročně nakazí statisíce obyvatel. Souvisí s ní nejen řada zdravotních komplikací, ale i výrazné ekonomické ztráty. Ty dokáže významně snížit pravidelné očkování proti chřipce. Navzdory doporučení Světové zdravotnické organizace je však u nás očkováno pouze 5–6 % populace. Vyšší zájem Čechů o očkování proti chřipce by přinesl výraznou úsporu. Návštěvy praktických lékařů by se totiž snížily o desítky tisíc, potřeba hospitalizace by klesla o tisíce případů, a především by se zabránilo tisícům zbytečných úmrtí.

Ilustrační fotografie
reklama

Chřipka se vyskytuje celosvětově a ročně jí onemocní přibližně 10–15 % populace. Její závažnost spočívá především v dalších zdravotních komplikacích, jež zhoršují průběh nemoci a mohou končit i fatálně. „V České republice na chřipku a její následky umírá až 2 000 osob ročně. Nejde však pouze o zdravotní rizika, chřipka je spojena i s velkými finančními ztrátami. Chřipkové onemocnění vede k pracovním neschopnostem či nutnosti ošetřovat nemocné členy rodiny, čímž dochází k výrobním ztrátám a v případě epidemie i k negativnímu vlivu na celou ekonomiku,“ říká MUDr. Jan Kynčl, PhD., vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Výdaje za návštěvy lékařů, hospitalizace v nemocnicích či samotné léky, to vše jde na vrub chřipky. Například zdravotní pojišťovny na její léčbu za průměrnou sezónu zaplatí 400 milionů korun. Výraznou pozitivní změnu by přinesla vyšší proočkovanost mezi českou populací. V současné době se pohybuje na úrovni 5 až 6 %, přitom Světová zdravotnická organizace doporučuje minimálně 30 %, u rizikových skupin obyvatel pak 75 %. Z analýzy společnosti Value Outcomes vyplývá, že v případě dosažení 75% proočkovanosti mezi chronicky nemocnými pacienty a osobami staršími 65 let, by úspora zdravotních pojišťoven činila až sto milionů korun. Předešlo by se desítkám tisíc návštěv praktických lékařů, až dvaceti tisícům návštěv pohotovosti, několika tisícům hospitalizací v nemocnicích a jednotkám tisíců úmrtí.

Očkování je vysoce účinným preventivním opatřením proti chřipce, které pomáhá snižovat počty nemocných i zemřelých. U zdravých dospělých zabrání onemocnění v 70–90 % případů a sníží počet pracovních neschopností až o 78 %.6 Onemocnění zasahuje nejen do chodu firmy, ale i do rozpočtu samotných domácností. Představme si zaměstnance s průměrnou hrubou mzdou 25 tisíc Kč, který na 14 dní díky chřipce vypadne z pracovního procesu. První tři dny nedostane nic, náhrada mzdy se totiž ze zákona počítá až od 4. pracovního dne na neschopence.7 Od zaměstnavatele tedy dostane zaplaceno celkem 4 368 Kč. Ztráta na výdělku pak činí 5 279 Kč, protože v případě, že by normálně pracoval, vydělal by si za půlku měsíce zhruba 9 647 Kč čistého.

Na rozdíl od seniorů či chronicky nemocných si zbytek dospělé populace hradí očkování sám. Jeho cena se však pohybuje v řádech stovek korun, což je v porovnání s celkovými ztrátami zanedbatelná položka. Většina zdravotních pojišťoven na něj navíc přispívá v rámci svých preventivních programů. Řada zaměstnanců se rovněž může obrátit na své zaměstnavatele, protože očkování proti chřipce je v posledních letech často součástí nabídky firemních benefitů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky